Rolul cafelei în procesul de readucere la viață a pădurilor tropicale

Cafea
Sursa: https://life.ro/5-sortimente-de-cafea-5-calatorii-extraordinare/

Te-ai fi gândit, vreodată, că anume cafeaua poate fi folositoare și pentru copaci? Ei, uite că este! Recent, National Geographic a publicat un articol în care se relatează despre utilizarea cafelei în scopul creșterii mai rapide a pădurilor.

Se pare că, la fel ca și noi, pădurile cresc mai repede, dacă au puțină cafea în sistemul lor.

National Geografic a publicat, recent, un articol ce face referire la un experiment, care a testat dacă pulpa de cafea, un rest al procesului de creștere a cafelei, ar putea ajuta la readucerea la viață a pădurilor tropicale din Costa Rica. Experimentul a fost organizat de o echipă de cercetători de la Universitatea din Hawai’i de la Manoa. Pentru a vedea cum ar afecta deșeurile de cafea terenurile defrișate, oamenii de știință au folosit două terenuri, care au fost exploatate ani de zile, fie pentru a cultiva cafea, fie pentru a crește vite, fiind în cele din urmă abandonat: unul a fost acoperit cu un strat de aproximativ 20 cm de pulpă de cafea, al doilea teren rămânând neatins.

După doi ani, terenul care a fost acoperit cu cafea a arătat o îmbunătățire considerabilă: 80% din teren fusese acoperit, deja, cu copaci, care au ajuns la înălțimi de aproximativ 15 feet (4,5 m), comparativ cu 20% din terenul care nu fusese tratat cu cafea. Totodată, solul bucății de pământ acoperite cu cafea era mai bogat în nutrienți și ierburile invazive au fost eliminate.

Autoarea studiului de la Universitatea din Hawai’i de la Manoa, Rebecca Cole, afirmă că: „Este o situație uimitoare de câștig”, dat fiind faptul că oferă producătorilor de cafea un mod durabil de a elimina deșeurile de la cafea și accelerează readucerea la viață a pădurilor distruse. „Este nevoie de sute de ani pentru ca pădurea tropicală să crească din nou. A avea copaci înalți în numai doi ani, este cu adevărat spectaculos”, a mai afirmat cercetătoarea, conform nationalgeographic.com. Totuși, R. Cole recunoaște că: „trebuie făcute mai multe cercetări, pentru a înțelege impactul pe termen lung al pastei de cafea și dacă aceasta nu provoacă o poluare neprevăzută”.

Pe lângă cercetarea impactului pe termen lung al pulpei de cafea, cercetătoarea este interesată să testeze alte subproduse agricole, susținând că atâta timp cât deșeurile din culturi sunt bogate în substanțe nutritive și nu dăunează sănătății oamenilor, ea se așteaptă la rezultate similare.

Cojocaru Maria, Şcoala de Jurnalism STUDENTUS