Site icon studentus.md

Ce ne împiedică să învățăm limbi străine

Astăzi, dacă nu știi o limbă străină – pierzi o mulțime de posibilități și oportunități. Nu contează din ce cazuă – ai afacere în lumea largă, mergi în călătorii, găsești priteni noi, alcătuiești un CV, tu mereu ai nevoie de posedarea unei limbi străine.

Iar, dacă nu prea cunoști limbi străine sau ai probleme pe parcursul studierii – ești nevoit oricum să încerci diferite mijloace pentru a obține un rezultat reușit.  Din păcate, unii în momentul cînd pornesc cu entuziasm la treabă, simt anumite dificultăți și se lasă bătuți sau au o oarecare frică fără nici o explicație. De ce apar astfel de probleme și cum pot fi rezolvate?

1) Sînt prea bătrîn, că să încep să învăț această limbă.

Unii ajung la această concluzie după primele 5-6 lecții, cînd descoperă că tot ce au învățat nu-i ajută să descifreze nici măcar un cuvînt dintr-un film sau cîntec. Alții nici nu se apucă – îndată afirmînd că este prea tîrziu să învețe o nouă limbă străină.

În primul rînd, cu certitudine putem spune că pentru ca să înveți o limbă, nu este nevoie zilnic să înveți mii de cuvinte noi pe de rost sau să te ocupi de gramatica și ziua, și nooapte. După unele teorii, te descurci fluent chiar și cu 10% din vocabular, respectiv cuvintele uzuale. Oricum, nu înseamnă că nu trebuie să te dezvolți permanent. Este doar de ajuns să practici cît mai mult în conversații și discuții.

 

 

2) Sînt prea ocupat

Vei fi incomparabil mai puțin ocupat cînd vei ști să comunici într-o limbă străină, descoperind noi moduri de abordare a problemelor tale profesionale și, mai ales, noi oportunități și posibilitări. Cine stăpânește o limbă străină este angajat mai rapid și mai convenabil într-un post nou, se documentează mai complet și mai corect în toate problemele profesionale, își lărgește mult cercul de relații și legături profesionale, pătrunde mai adânc în societatea acelor oamnei, care așteaptă să-i prezinte ofertele sau cererile lor, după caz.

Și dacă studierea limbii străine o faci cu drag, ea ar putea să nu-ți consume din acel timp care te face ocupat, ci din timpul pe care singur ți l-ai rezervat pauzelor, odihnei, concediilor, vacanțelor, intereselor. O regulă veche spune că, atunci cînd există voința, se găsește și timp.

 

 

3) N-am bani

Dar, spune-mi, există ceva care se poate face fără bani? Nu. Aici ai dreptate, că să vorbești fluent, nu ajunge un manual bun, trebuie și un profesor pe măsură.

În același timp, există multe modalități secundare, care te ajută în studierea aprofundată a limbii – muzica, filme, cărți, comunicare prin rețele de socializare etc. Acestea  sînt modalități practic gratuire (Internet oricum achiți lunar), în schimb propun o gamă largă de servicii la oricare interes.

Astfel, lecția cu profesorul se poate reduce la minimul necesar, completînd cu vizionarea filmelor sau citirea presei. Dialogurile din filme te ajută, deși uneori pot fi greu de înțeles, fie pentru că sunt vorbite în dialecte, fie din cauza intonațiilor care alterează claritatea limbajului.  Pentru cine vrea să învețe o limbă străină, este mai practic să asculte telejurnalele respective, totdeauna expuse de profesioniști preocupați de claritatea propriului limbaj.

 

 

 

4) Sînt influențat de opinia altora

”Dacă o să rîdă ceilalți de mine atunci cînd voi vorbi?”, ”Poate am să  par ridicol?”,  ”Cum pot să învăț să pronunț bine?”. Ți s-a întâmplat să-ți pui aceste întrebări?  Dacă da, nu e nimic nou, nu te îngrijora! Teama № 1 a fost și rămîne pentru toți  vorbitul în public (studiile specialiștilor au arătat că nici frica de moarte o ie înainte!). În momentul în care trebuie să vorbești în fața celorlalți, și mai mult decît atăt, într-o limbă care NU este limba ta maternă, este normal să ai emoții. 

Recomandarea mea este să accepți emoția ta și să mergi mai departe, înainte. Continuă lucrul tău, nu vei învăța niciodată dacă nu vei depăși frica de a fi ”văzut” și ”ascultat” de ceilalți în timp ce vorbești! Adu-ți aminte două lucruri: 1) cu toții odată și odată începem să vorbim în fața publicului, și la sigur nimeni încă nu a murit din această cauză; 2) vorbitul este ”șansa ” ta cea mai mare,  adică abilitatea cea mai prețioasă pe care o vei dobîndi, pentru care merită ORICE efort! (Dacă te limitezi să înveți doar cuvinte și reguli teoretice de pronunție sau gramatică fără ca să  vorbești, tot efortul tău va fi în zădar și departe nu ajungi!).

 

 

 

5) Am probleme cu gramatica.

”Nu-mi place gramatica.”,  ”Nu pot suferi să învăț reguli pe de rost.”, ”Nu vreau să învăț cartea aceasta.”, ”Urăsc conjugările ăstea.”. Vă recunoașteți? Desigur da!

Unele limbi într-adevăr poartă și acest stigmat „gramatical”, ca de exemplu limba franceză, unde cunoașterea conjugărilor este extrem de importantă. În orice caz, principală este exersarea permanentă și excluderea fricii. După cum vedem, oricare frică poate fi stăpînită, iar tot ce vă rămîne – să faceți un pas înainte către succes lingvistic. Nu uitați – trăiți de atîtea ori, cîte limbi cunoașteți.

 

 

Sondaj efectuat între studenți arată:

*La sondaj au participat 21 de studenți din UTM, USM, USMF, USEM

 

Exit mobile version