Site icon studentus.md

(SFATURI) Cum să obții un loc de muncă în condițiile existenței unui număr mic de joburi pe piață

 Ești unul dintre absolvenții sau studenții care pun dificultatea de a se angaja pe seama numărului mare de  concurenți în timp ce  pe piață există un număr foarte mic de joburi în domeniul respectiv?

Iată cîteva sfaturi care te vor ajuta să depășești această dificultate:

    1. Hotărăște clar ce vrei să faci

 În momentul alegerii carierei orientează-te către un domeniu care te interesează și te motivează. Nu e tîrziu să te reorientezi profesional, dar cel mai bine este să știi de la început (încă de la momentul în care îți alegi facultatea)  care este direcția pe care vrei să o urmezi în carieră. Dacă nu vei fi motivat vei fi tentat să renunți la construirea unei cariere în domeniul respectiv înca de la primele obstacole care îți vor ieși în cale.

    2. Informează-te!

Studiază, acceptă poziții similare în companii mai mici de pe piață. Astfel, o să acumulezi experiență de lucru și vei deveni astfel eligibil pentru poziția pe care ți-o dorești. Sau poate vei descoperi, dimpotrivă, că locul tău este într-o companie locală, mai mică. Dacă nu ai lucrat niciodată pe poziția specifică pe care ți-ai setat-o ca obiectiv profesional, nu poți fi  sigur că aceea este poziția care ți se potrivește.

    3. Epuizează toate posibilitățile

Înainte de a urma oricare din pașii de mai jos, asigură-te că ai facut tot ceea ce depindea de tine în calitate de candidat pentru a obține job-ul pentru care te-ai pregătit . În anumite domenii de activitate, numărul absolvenților depășește cu mult oferta de angajare de pe piața forței de muncă, dar aceste statistici nu trebuie să te descurajeze sau să te oprească din căutarea activă si permanentă a job-ului la care visezi.

    4. Fii activ!

 Participă la tîrgurile de joburi si profită de ocazie pentru a afla mai multe informatii de la reprezentanții companiilor despre planurile viitoare de angajare în domeniul tău de interes. Nu neglija nici ajutorul pe care îl poți primi de la familie, prieteni și cunoștințe.  Înscrie-ți CV-ul pe site-urile de recrutare și monitorizează permanent pagina de cariere a companiilor care te interesează ca angajatori.

    5. Construiește-ți un plan B

Se poate întîmpla ca, într-adevăr, după ce ai epuizat toate posibilitățile de căutare a unui job și ai fost deschis spre un spectru mai larg de oportunități (practică, voluntariat), să nu găsești niciun loc de muncă. Este timpul să pui în aplicare planul B. Acesta constă în căutarea de job-uri în domenii conexe celui pentru care te-ai pregătit. Este vorba despre job-uri care, deși nu presupun o activitate în aria ta specifică de interes, se intersectează cu aceasta și te ajută să îți îmbunătățești acele abilități care sunt transferabile în domeniul tău de activitate.

    6. Continuă-ți studiile

Profită de timpul liber pe care îl ai la dispoziție pentru a continua să investești în tine. Fie că este vorba despre urmarea unui masterat (sau a unui al doilea masterat), fie că este vorba despre înscrierea la alte cursuri în domeniu, este important să rămai permanent preocupat de calitătile profesionale pe care le deții și de modul în care le poți îmbunătăți sau chiar diversifica.

     7. Asigură-te că CV-ul îți reflectă corect valoarea

  Pentru pozițiile adresate absolvenților de facultate/masterat fără experiență, recrutorul acumulează un numar foarte mare de CV-uri din care alege persoana potrivită. Tocmai din cauza lipsei de experiență a candidaților, aceste CV-uri sunt similare, iar diferența se face la nivelul detaliilor. Cînd îți redactezi CV-ul, asigură-te că acesta îți reflectă corect valoarea și nu te poziționează ca un număr oarecare în sutele de CV-uri aplicate pe acel post.  De exemplu, nu este suficient sa precizezi că ai absolvit facultatea X. Înca o mulțime de oameni au absolvit facultatea în aceeași promoție cu tine. Dacă ai avut rezultate deosebite (pozitionare între primii 5%, burse de merit, contribuție în proiecte de cercetare, apariții în publicații de profil etc.), menționează-le. Altfel, CV-ul te va descrie recrutorului ca fiind identic cu absolventul care a promovat de pe ultima poziție aceeași facultate pe care ai urmat-o și tu.

    8. Încearcă sa identifici orice greșeală care te împiedică să te angajezi și să o elimini din timp

Lipsa de interes și entuziasm – ești pasiv, indecis sau indiferent

Te gîndești doar la bani – te interesează doar ofertele de locuri de muncă plătite foarte bine

Îți vorbești de rău foștii șefi

Nu te uiți la intervievator cînd comunici cu el

Nu pui deloc întrebări la interviu sau ele nu sunt relevante pentru job 

Nu ești interesat de companie sau domeniu

   Deci, pentru a-ți găsi cît mai rapid un loc de muncă după terminarea facultății, pune în aplicare cei 7 pași propuși mai sus.

Exit mobile version