Site icon studentus.md

De la liceu la facultate: ce schimbări aduce viaţa de student?

Examenul de bacalaureat şi admiterea la facultate nu sunt doar probe care îţi testează cunoştinţele, ci reprezintă şi „biletele” spre o nouă etapă a vieţii tale, care vine la pachet cu provocări, prieteni noi şi întâmplări de neuitat. Depinde în mare măsură de tine cum vei reuşi să le faci faţă şi să te te adaptezi la noul tău statut, acela de student.

Ai luat bacul, ai intrat la facultatea pe care ţi-o doreai şi acum eşti student „cu acte în regulă”. Ce se întâmplă mai departe? Din discuţiile cu cei din jur, poate ţi-ai făcut o părere despre studenţie: o perioadă fără griji, în care te desprinzi de părinţi, îţi savurezi libertatea şi plonjezi în viaţă entuziasmat, cu capul înainte. De multe ori însă, realitatea este surprinzător de diferită, iar a fi „boboc” nu e întotdeauna floare la ureche.

Trecerea de liceu la facultate reprezintă o etapă marcantă în viaţa unui tânăr, şi asta nu doar pe plan profesional. Schimbările pe care le aduce facultatea te împing afară din zona de confort şi îţi oferă impulsul de a-ţi contura mai bine personalitatea, trecând printr-un proces de redescoperire şi transformare„Oare o să mă descurc?”, „Cum va arăta viaţa mea de-acum înainte?”, „O să-mi placă facultatea?”, „Voi reuşi să mă intergrez?”, „Dacă nu o să mă înţeleg bine cu noii colegi?”. La aceste întrebări vei afla cu siguranţă răspunsul în timp. Însă dacă eşti curios să ştii de acum cu ce schimbări te vei confrunta în perioada facultăţii, citeşte în continuare articolul pe care ţi l-am pregătit…

Cu ce schimbări vine viaţa de student?

Pentru mulţi tineri, intrarea la facultate înseamnă şi mutarea într-un oraş nou, adică părăsirea confortului familial şi momentul în care îţi iei viaţa în propriile mâini. Libertatea dobândită de curând poate fi dublată de dorul de casă şi de cei dragi, mai ales dacă nu eşti obişnuit(ă) să stai departe de ei. Este, probabil, cea mai semnificativă schimbare, mai ales că ţine de spaţiul personal, însă datorită ei vei fi pus în situaţii noi şi vei dobândi abilităţi utile pentru perioada maturităţii.

Cu ocazia facultăţii dobândeşti cunoştinţe nu doar pentru carieră, ci şi pentru viaţă. Înveţi să fii pe cont propriu, îţi dezvolţi independenţa şi exersezi asumarea responsabilităţilor, indiferent că e vorba de a ţine curat spaţiul în care locuieşti, de a te organiza sau chiar a învăţa să găteşti.

Studenţia este o perioadă plină şi foarte diversă, un univers de posibilităţi care se deschide în faţa ta, astfel că gestionarea timpului şi a banilor va fi o provocare. Petreceri, ieşiri în oraş cu noii colegi, cursuri, plimbări şi alte activităţi, poate chiar un job – ca student ai multe lucruri de experimentat, aşa că trebuie să înveţi să te organizezi pentru a le face faţă. Toate acestea reprezintă un antrenament bun pentru viitor.

Adaptarea la un mediu diferit, cu oameni veniţi din toate colţurile ţării, îţi poate da ceva emoţii, mai ales dacă în liceu erai o fire mai retrasă. Îţi recomandăm să profiţi de acest început şi să te bucuri de interacţiunea cu noii colegi. Fii deschis, stai de vorbă cu ei. Vei găsi şi persoane cu aceleaşi interese ca ale tale şi îţi vei face prieteni, chiar dacă la început vei fi parte din mai multe grupuri. Cu ocazia asta, îţi exersezi abilităţile sociale şi înveţi să fii mai comunicativ.

Este posibil ca relaţiile de prietenie sau iubire din liceu să se destrame, încet-încet. Distanţa poate fi o problemă, mai ales că fiecare cunoaşte alţi oameni şi are propriul program. Asta nu înseamnă că trebuie să renunţi la orice legătură cu vechii prieteni, mai ales că internetul îţi oferă posibilitatea de a rămâne în legătură cu ei, cel puţin virtual.

Din punct de vedere academic, facultatea vine cu o structură diferită şi un alt mod de a învăţa. În funcţie de facultate, vei lua parte la cursuri şi seminarii sau laboratoare, ţinute de profesori şi asistenţi universitari. E posibil să ai chiar sute de colegi de an, alături de care vei participa la cursurile desfăşurate în auditorii mari. Seminariile şi laboratoarele se ţin în grupe mai mici, asemenea vechilor clase. Aici interacţiunea este mai mare decât la cursuri, care de obicei se desfăşoară sub formă de prelegere, similară predatului din liceu. Pentru unele seminarii vei avea de pregătit proiecte, singur sau în echipă. De asemenea, nota finală la o materie poate fi stabilită în urma unui singur examen sau poate fi o medie dintre proiecte şi teste. Organizarea depinde foarte mult de facultate şi de numărul de studenţi, precum şi de fiecare cadru didactic în parte.

Din studenţie nu lipsesc vacanţele, însă perioada tezelor este înlocuită de sesiune, care se întinde pe 2-3 săptămâni şi constă în examenele de final de semestru. În unele facultăţi există şi o perioadă de pre-sesiune, când susţii examene înaintea sesiunii propriu-zise. Această organizare diferită a facultăţii presupune o mai bună pregătire şi capacitate de concentrare. Dacă în liceu aveai de învăţat o lecţie de două pagini şi ţi se părea mult, pentru sesiune vei avea de parcurs întreg cursul plus o listă lungă de alte cărţi. Cantitatea de informaţii este mai mare, dar nu te lăsa descurajat, te vei obişnui şi cu acest ritm!

Dacă nu iei unul sau mai multe examene, rămâi cu restanţe la materiile respectivedar poţi recupera în toamnă, când are loc sesiunea de restanţe. Eventualele examene rămase în continuare nepromovate după sesiunea de restanţe le vei putea susţine în sesiunea de reexaminări, desfăşurată tot în toamnă, mai târziu.

Pentru fiecare disciplină pe care o promovezi primeşti un anumit număr de credite. Notele şi numărul de credite obţinute contribuie la realizarea clasificărilor în vederea obţinerii de beneficii ca student, cum ar fi un loc la buget, bursă, cazare etc.

Cămin sau chirie?

Dacă locuieşti în alt oraş decât în cel în care ai ales să studiezi, cel mai probabil vei avea nevoie de cazare, cu excepţia în care distanţa este foarte mică şi poţi face naveta. Mai există şi varianta de a sta la rude, în gazdă (adică alături de proprietar) sau chiar în apartamentul propriu, în cazul în care familia ta deţine o locuinţă în oraşul unde înveţi. Majoritatea studenţilor optează între cămin şi statul în chirie. Fiecare dintre acestea are avantaje şi dezavantaje, aşa că decizia îţi aparţine.

LA CĂMIN

Pentru mulţi studenţi, căminul este un fel de „a doua familie” şi nu pot concepe anii facultăţii fără acest spaţiu unde trăiesc experienţe de neuitat. Viaţa la cămin poate părea dificilă la început, deoarece trebuie să te adaptezi traiului în comun, alături de persoane pe care nu le cunoşti, cu care împarţi camera, baia, bucătăria, precum şi nopţile nedormite, poveştile de viaţă şi mâncarea primită de la mama. Căminul te face să fii mai tolerant faţă de ceilalţi, înveţi să negociezi, să gestionezi conflictele şi să faci compromisuri – abilităţi utile pentru mai târziu. Poţi socializa foarte mult, cunoşti oameni noi, alături de care te distrezi şi cu care împărtăşeşti din problemele şi bucuriile tale. Astfel, îţi e mai uşor să te integrezi într-un grup, dar şi în noua ta viaţă. De asemenea, dacă ai nevoie de notiţele de la un curs sau vrei să împrumuţi ceva, poţi apela imediat la colegii de cămin.

Pe de altă parte, dacă eşti o persoană mai retrasă sau ai nevoie de spaţiul tău, îţi va fi mai greu să te obişnuieşti cu agitaţia şi lipsa de intimitate. Când vrei să înveţi, ar putea fi complicat să te concentrezi când alături se ţine o petrecere. Fiecare are ritmul propriu, deci s-ar putea să te deranjeze gălăgia la orice oră şi obiceiurile mai puţin plăcute ale unor colegi. În unele cazuri, e posibil ca starea camerelor să nu fie cea mai bună, iar băile la comun te-ar putea incomoda dacă eşti obişnuit(ă) cu un anume grad de confort.

Camerele de cămin sunt dotate de obicei cu strictul necesar: pat, dulap, masă, scaune etc., astfel că dacă îţi doreşti şi alte obiecte, va trebui să le aduci de acasă şi să te asiguri că încap în încăperea respectivă, ale cărei dimensiuni sunt destul de reduse. Numărul paturilor dintr-o cameră variază între 2 şi 6.

Costurile cu cazarea sunt mai mici decât în cazul în care te decizi să stai cu chirie.  Repartizarea locurilor în cămine se face în funcţie de medie şi de facultate, începând cu cei din anii mai mari.

 

ÎN CHIRIE

În cazul în care bugetul îţi permite şi îţi doreşti mai multă intimitate, poţi alege varianta chiriei. Ai avantajul de a locui cu mai puţine persoane, poate chiar cu prieteni vechi, eşti mai independent şi ai o mai mare libertate în alegerea zonei. Poţi împărţi un apartament cu 1-2 sau chiar 3 persoane, iar dacă eşti norocos ai camera ta, astfel că gradul de confort este mai ridicat decât în unele cămine. Este mai linişte, iar în sesiune poţi învăţa într-un cadru plăcut, comod şi nu trebuie neapărat să mergi la bibliotecă sau în sălile de studiu.

În acest caz, costurile sunt mai mari, căci pe lângă chirie va mai trebui să plăteşti întreţinere, lumină, internet etc. În plus, dacă nu eşti foarte sociabil s-ar putea să-ţi fie greu să te integrezi printre noii colegi de facultate, mulţi dintre aceştia locuind în cămine.

Facultatea îţi oferă ocazia unui nou început, iar primul an ca student va fi cu siguranţă special, cu emoţii, distracţie, libertate. Te poţi reinventa într-un mediu nou şi îţi poţi construi un viitor pe măsura visurilor şi pasiunilor tale. Cheia este să găseşti un echilibru între distracţie şi învăţare, astfel încât să fructifici la maxim această etapă specială a vieţii tale.

Exit mobile version