Site icon studentus.md

Fundatia Soros-Moldova oferă un program de formare profesională pentru tineri activiști interesaţi de drepturile omului

Programul de Drept al Fundaţiei Soros–Moldova (FSM) oferă burse pentru tinerii activişti în domeniul drepturilor omului. Astfel, cei care vor fi selectați în cadrul acestui program, vor beneficia de instruire și îndrumare profesională în procesul de dezvoltare a capacităţilor şi a aptitudinilor de documentare, cercetare şi advocacy, în domeniul drepturilor omului.

În pachetul de instruire sunt incluse module practice și teoretice, asistență tehnică și coordonare în procesul de cercetare, monitorizare, colectare de date și promovare a drepturilor omului. De asemenea, participanții vor fi instruiți să facă analize corecte, să elaboreze rapoarte de monitorizare, să pună concluzii bazate pe date empirice, pe observații, interviuri individuale și de grup.

În perioada octombrie 2014 – decembrie 2015, persoanele selectate vor beneficia de o bursă lunară de 200 USD. Totodată ei vor încheia un contract individual cu FSM. Întregul program de fomare profesională va fi în limba engleză.

Totodată activiștii vor fi implicați într-un exerciţiu practic de monitorizare la scară naţională a respectării dreptului la libertatea religioasă în raport cu alte drepturi, cum ar fi dreptul la educație, nediscriminare, libertatea de exprimare, etc., precum şi în analiza datelor colectate şi elaborarea, în comun cu experţi internaţionali, a raportului final de monitorizare.

Activităţile vor avea loc în limba română, iar participarea tinerilor activişti în această iniţiativă va fi remunerată în baza unui contract separat de prestare a serviciilor.

Condiţii de eligibilitate:

• studenţi în ultimul an de facultate sau absolvenţi ai ciclului universitar în domenii social-umane;

• masteranzi sau absolvenţi ai studiilor de masterat în domenii social-umane.

Beneficiar al acestui program poate deveni oricine este motivat să cunoască și să protejeze drepturile omului, își dorește o carieră în acest domeniu, este inteligent, are o pregătire inițială necesară, vrea să învețe mai mult, poate lucra în echipă, este deschis spre comunicare și acceptă noi provocări.

Eligibili sunt candidaţii care vor demonstra:

• cunoştinţe (teoretice şi practice) în domeniul protecţiei internaţionale a drepturilor omului

• un nivel avansat de cunoaştere a limbii engleze (oral și scris)

• capacități analitice

• aptitudini de cercetare şi documentare

• experienţă minimă în monitorizarea drepturilor omului

Condiţiile concursului:

Selectarea candidaţilor se va face de către o comisie specializată şi va avea loc în următoarele etape:

1) concursul dosarelor, 2) proba scrisă (inclusiv în limba engleză), şi 3) interviul.

Persoanele interesate vor trimite dosarele complete în limba engleză la adresele de e-mail: srusanovschi@soros.md şi vmunteanu@soros.md până pe data de 15 august 2014, ora 17.00.

De asemenea, dosarele pot fi depuse pe suport de hârtie la sediul FSM, pe str. Bulgară 32, cu menţiunea „Program – Drepturile Omului”.

Dosarul va conține:

• CV-ul în limba engleză, cu indicarea obligatorie a două persoane de referință

• Scrisoarea de intenție, foarte succintă, din care trebuie să rezulte motivația și interesul real, cunoștințe aprofundate și practica în domeniul monitorizării și promovării drepturilor omului

• Eseul care va face analiza succintă a unei probleme/priorități din domeniul drepturilor omului în Moldova și viziunea  autoarei/autorului despre modul de soluționare a acesteia. Creativitatea este foarte mult încurajată. Sunt acceptate și eseuri care fac referire la cazuri particulare, dar care trebuie neapărat încadrate corect în contextul normativ de drepturile omului. Eseul nu va depăși 1000 de cuvinte.

• Copia buletinului de identitate

• Copia carnetului de student sau masterand, iar în cazul absolvenţilor – copia diplomei de studii.

Pentru mai multe informații apelați la numărul de telefon (022) 270031, persoane de contact Sergiu Rusanovschi, Coordonator de program, şi Victor Munteanu, Director al Programului de Drept.

Exit mobile version