Un grup de studenți de la Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM) vor desfășura pe parcursul lunii iulie curent practica tehnologică pe șantierele companiei de construcție Strabag, deschise de-a lungul drumului Sărăteni-Soroca, reabilitat cu fondurile Guvernului SUA.
Cei opt studenți de la facultatea Urbanism și Arhitectură, specializați în construcția de căi ferate, drumuri și poduri, au vizitat deja laboratorul companiei, uzinele de producere a asfaltului și șantierele de construcție, unde au fost informați despre specificul lucrărilor pe care urmează să le efectueze în următoarele săptămîni.Valentina Badrajan, directorul executiv al FPM Moldova, a precizat că este al doilea an cînd studenții UTM realizează practica tehnologică pe șantierele drumului Sărăteni-Soroca, iar implicarea acestora în activitatea șantierelor de construcție este o modalitate eficientă de a familiariza tinerii cu tehnologiile moderne aplicate în reconstrucția drumului.
Adrian Bejenaru, managerul tehnic al companiei Strabag, a relatat că în anul trecut compania și studenții implicați în lucrările de reabilitare a drumului au fost mulțumiți de colaborare, de aceea și în acest an s-a decis să li se ofere tinerilor posibilitatea de a învăța în teren despre specificul construcției drumurilor și podurilor. Tinerii vor fi antrenați în lucrări de terasament, asfaltare, reconstrucția podurilor, care sunt efectuate pe porțiunea Ghindești-Soroca. Ca și în anul precedent, după încheierea practicii tehnologice, compania va propune studenților să activeze în bază de contract încă o lună, pînă la începutul noului an de studii, a precizat Adrian Bejenaru.
Potrivit lui Dorin Ciornîi, responsabil de practica tehnologică a studenților de la facultatea Urbanism și Arhitectură a UTM, studenții au fost selectați dintr-un număr de peste 30 de tineri care studiază construcția căilor ferate, drumurilor și podurilor. Deși au fost mai mulți doritori, au fost selectați doar studenții care au rezultate bune și cunosc limba străină, a precizat reprezentantul UTM.
Dorin Ciornîi consideră că desfășurarea practicii pe șantierele de construcție de pe drumul Sărăteni-Soroca este o ocazie deosebită pentru studenți, deoarece aici sunt utilizate echipamente moderne și tehnologii noi de construcție a drumurilor, care la moment sunt mai puțin utilizate în Republica Moldova. Totodată, studenții vor lucra alături de specialiști internaționali, care au o vastă experiență în construcția și reabilitarea drumurilor, a precizat reprezentantul UTM.