Site icon studentus.md

(SONDAJ) Cele mai bune platforme de cursuri online

   Deși educația devine o responsabilitate particulară a fiecărui student, odată cu dezvoltarea internetului au apărut multe oportunități pentru a obține cunoștințe noi, independent de nivelul tău de IQ și prestiguil universității în care înveți.

 

   O astfel de oportunitate oferă cursurile gratuite online sau la costuri reduse.

   Multe universități de prestigiu / întreptinderi și organizații vestite oferă acum cursuri pentru oricine care dorește să se perfecționeze într-un domeniu concret. Accesarea materialelor unor universități respectate, prestigioase, populare fără a fi prezenți fizic la ele – oare nu e un vis?

 Interesată de creșterea accelerată a popularității cursurilor online, eu am efectuat un sondaj între studenți, pentru a detecta cele mai reușite platforme.

 Așadar, Top-4:

  1. Coursera (45% votat)

   Unul dintre cele mai populare portaluri de educaţie din lume în acest moment, cu peste 7 milioane de use-ri care studiază peste 600 de cursuri. O bună parte dintre ele sunt gratuite, dar multe dintre ele sunt şi plătite, mai ales dacă doreşti un certificat.

   Marea majoritate ale acestor cursuri reprezintă versiuni concentrate și sintetizate ale cursurilor susținute în cadrul unor renumite facultăți, cum ar fi MIT, Berkeley, Harvard, Stanford etc. Aceste cursuri sînt „proiectate” pentru a putea fi urmărite și înțelese de oricine, cu orice nivel de pregătire. Scopul este de a pune bazele cunoștințelor pentru un anumit domeniu sau tratarea problemeor de interes general.

   Cursurile constă în prelegeri video, prezentări vizuale, informația textuală, carți digitale etc. Evaluările au loc prin intermediul eseurilor, testelor, proiectelor, sarcinilor sau examenelor. „Temele pentru acasă” sînt elaborate încît studentul învață, folosind informația, fără tocind.

   Profesorii dau feedback și comunică cu studenții în cadrul platformei Coursera. O practică obișnuită este și evaluarea între colegii de curs – studenții fac schimb de teme și eseuri, se evaluează reciproc, oferind critica constructivă.

 

 

      2. Khan Academy(25%)

   Început ca un simplu canal pe Youtube unde Salman Khan explica diverse concepte din matematică.  

   Performanța copiilor este un obiectiv de bifat pentru majoritatea familiilor de imigranți în Statele Unite, iar familia lui Sal nu este o excepție. Cînd Nadia – verișoara lui Salma care locuiește în alt oraș a avut un rezultat slab la un test de matematică, Sal s-a simțit obligat să o mediteze de la distanță. Metoda cea mai simplă a fost să înregistreze explicația conceptelor neînțelese de Nadia. Acestea au fost primele video-tutoriale Khan Academy. Așa s-a născut platforma online care a revoluționat felul în care nu doar elevii, ci și adulții, învață matematica, științe exacte, umanistice, sau chiar să scrie cod!

   

 

     3. Udemy.org (20%)

    Este la fel un portal extrem de popular,  cu o mulţime de cursuri. Udemy oferă cursuri predate de către specialişti, profesionişti şi freelanceri. Datorită mulțimii de învăţători şi temele pe care ei le oferă sunt extrem de variate. Există foarte multe cursuri gratuite, dar şi o bună parte dintre cursuri sunt plătite.

 

 

     4. Duolingo (10%)

   Platformă ce oferă gratuit cursuri de limbi străine pentru spaniolă, engleză, franceză, germană, portugheză şi italiană. Duolingo este unul din site-urile ideale pentru învăţarea limbilor străine, dar și o platformă de traducere a conţinutului de pe Web.

   Instrumentele de învăţare vă sunt oferite gratuit deoarece, în timp ce învăţaţi, contribuiţi la traducerea unor site-uri sau documente.

 

 

* În sondaj au participat 20 de studenți.

 Opinii directe:

„Îmi plac extrem de tare cursurile de la Coursera! Mereu găsesc acolo cursuri despre subiecte care mă interesează la moment. Predate la nivel, mereu cu exemple interesante și material suplimentar. Tema pentru acasă și teste sînt foarte accesibile. Recomand tuturor această platformă” – afirmă Nora, studenta Universității Humboldt din Berlin

„Platforma Khan Academy îmi pare destul de accesibilă. Nu era cazul cînd n-am găsit acolo cursul de care aveam nevoie. Informația este expusă clar, prescurtat și în mod atractiv. Este posibilitate de a găsi material și pentru discipline umaniste și pentru cele reale” – explică Vladislav, studentul  Universității de Stat din Moscova

„Sînt deosebit de eficiente. Îți oferă posibilitatea de a le parcurge cînd ai timp liber. Am urmat cursuri destul de serioase online, patronate de platforma Stanford University. Am făcut și teste, și proiecte, și teme pentru acasă. În schimb am primit o experiență inedită și o plăcere de asemenea” – povestește Victor, studentul Universității din Londra

Exit mobile version