Site icon studentus.md

O nouă structură de evaluare și acreditare a instituțiilor de învățământ

În anul curent în Republica Moldova își va începe activitatea Agenţia Naţională de Asigurare a Calităţii în Învăţămîntul Profesional (ANACIP). Noua structură va evalua programele tuturor instituțiilor de învățămînt profesional tehnic, ale universităților și ale instituțiilor de formare continuă și va efectua acreditarea instituțională, anunță printr-un comunicat de presă Ministerul Educației.

 Acreditarea este o dovadă concludentă pentru comunitatea academică, beneficiarii de servicii educaționale, angajatori din țară și cei de peste hotare, dar şi pentru societate în general, că o anumită instituţie satisface standardele minime de calitate.

Instituțiile de învățămînt acreditate pînă în anul 2008, vor trebui să facă dovada că toate programele lor corespund standardelor și să obțină autorizare de funcționare provizorie pentru programele noi. Acreditarea va trebui reconfirmată o dată la cinci ani. Instituțiile de învățămînt care doresc să intre pe piața serviciilor educaționale vor trebui să obțină o autorizare de funcționare provizorie. Acest document le va permite organizarea admiterii și desfășurarea procesului de studii. La următoarea etapă, instituțiile respective urmează să fie acreditate pentru a putea emite diplome și alte acte de studii recunoscute de Ministerul Educației.

Instituțiile și programele oferite de acestea, care nu vor corespunde standardelor naționale de referință, vor trebui să înlăture lacunele depistate într-o perioadă de 6 luni. În caz contrar, instituției i se va retrage dreptul de a presta servicii educaționale la programul respectiv sau i se va retrage autorizarea de funcționare provizorie în cazul universităților sau programelor noi. 

În primii doi ani de activitate, Agenția va fi finanțată din bugetul public. După expirarea acestei perioade, ANACIP va exista din contul taxelor acumulate în rezultatul serviciilor acordate pentru evaluare și acreditare.

Pentru detalii apasă aici.

 

Exit mobile version