În perioada 16-18 octombrie 2013, USMF „N. Testemițanu” sărbătorește cea de-a 68-a aniversare de la fondare.
În aceste zile stundenții universității sunt implicați în mai multe activități educative, iar cea mai importantă dintre acestea este Conferința Științifică Anuală a cadrelor științifico-didactice, doctoranzilor, masteranzilor, rezidenților și studenților, în care aceștia pregătesc comunicări științifice pe teme la alegere. Pentru ca prezentările studenților să fie realizate la nivel superior, ei sunt ajutați în elaborarea acestor prezentări de profesorii lor.
Conferința este împărțită în 13 secții și este însoțită de expoziții de postere ale studenților. Programul mai predeve și desfășurarea unor dar manifestări cultural-sportive, cu implicarea studenților.
Pe 18 octombrie 2013 va avea loc ședința în plen la care vor fi acordate premiile pentru cei mai activ studenți ai universității și diplomele de gradul I de la Conferința Stiințifică. Studenții vor fi onorați să primeasca premiile chiar de la rectorul universității, dl Ion Ababii.
Studenții spun că pentru ei zilele unviersității au un rol deosebit în cultivarea cunoștințelor în domeniul medical, întrucât au posibilitatea să prezinte rapoarte ale proiectelor în care au fost implicați pe parcursul anului trecut în afara orelor de studiu, lucru care îi ajută nemijlocit la progresul lor profesional, educativ și socio-cultural în același timp.
USMF „N. Testemițanu” a fost fondată în baza Institutului de Medicină nr. 1 din Sankt-Petersburg, evacuat în timpul celui de al II-lea război mondial în Kislovodsk, care, ulterior, a fost transferat la Chişinău împreună cu studenţii şi întregul cadru profesoral, sub numele de Institutul de Stat de Medicină.
Institutul şi-a început activitatea la 20 octombrie 1945, având o singură facultate – cea de Medicină Generală, care întrunea 32 de catedre în cadrul cărora îşi făceau studiile cca 1000 de studenţi. Procesul didactic era realizat de 130 de profesori, inclusiv 20 de doctori habilitaţi şi 23 de doctori în ştiinţe medicale.
Fondarea Institutului de Stat de Medicină din Chişinău a servit drept impuls pentru dezvoltarea învăţământului superior medical şi consolidarea sistemului de sănătate din republică.
Pe parcursul a 68 de ani de activitate, universitatea a pregătit peste 38 mii de medici şi farmacişti, dintre care peste 5000 activează în ţările din Orient şi Occident. Actualmente, la catedrele şi cursurile universitare, amplasate în 72 de clinici şi policlinici moderne, îşi fac studiile peste 6200 de tineri din Republica Moldova şi din alte 26 de ţări ale lumii.
Misiunea de bază a Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” este definită magistral de rolul cheie pe care îl deţine atât în procesul de reformare a învăţământului superior medical, cât şi a sistemului de sănătate din ţară.
La Multi Ani glorioși, plini de energie, implicare proactivă și studenți perseverenți, dragă Universitate!!!
Luminița Motroi, USMF N. Testemițeanu