Site icon studentus.md

Hotărîți să facă studii în afara ţării

Sute de tineri au vizitat Tîrgul Studiilor în Străinătate. Studenții au analizat ofertele propuse de 12 universităţi din Statele Unite şi Europa.

   Taxele de şcolarizare încep de la două mii de euro pe an şi pînă la 50.000 de euro, dar acest lucru nu i-a speriat.

„Nu contează cît costă un an – contează rezultatul și cariera de succes ce o voi avea în viitor” – explică Margareta, eleva din clasa a 12-a.

„Avantajul este că în timpul studiilor, faci stagierea într-o companie şi daca vei excela, majoritatea îţi oferă un job după asta.”

„Acolo nivelul de studii universitare este mai înalt, cu aceste studii pot să vin inapoi şi să fac ceva bun pentru ţara asta.”

  Mai mult, tinerii spun că peste hotare au posibilitatea să aplice cunoştinţele în practică, chiar din primii ani de studii şi sunt remuneraţi pentru asta. Și nu în zadar.

„Interesant este că ei îşi pot plăti singuri facultatea, pentru că merg în stagiile de practică plătite”, a declarat directorul de marketing vânzări al unei companii.

  În timp ce unii spun că nu se vor întoarce în Republica Moldova după încheierea studiilor, alţii dimpotrivă susţin că vor reveni acasă.

„Numai decît mă-ntorc și voi aplica cunoștințele în domeniul corect, pentru a îmbunătăți un domeniu anumit în Moldova” – confirmă Andrei, studentul anului 1.

  Majoritatea celor care aleg să-şi facă studiile peste hotare, spun ca o fac pentru a obține experiență şi pentru a veni cu idei noi, pe care le vor putea implementa aici, acasă.

  Tîrgul internaţional de universităţi a fost deschis 2 zile la rînd, pe data de 23 și 24 noiembrie.

Sanda Panteleimonov

Exit mobile version