Site icon studentus.md

În Franța nu se copie!

Studentul din Franța nu are dreptul să utilizeze telefonul mobil în timpul examenelor.

A absolvit Liceului Teoretic „Hyperion” din orășelul Durlești, iar în prezent studiază la Universitatea de Drept, Economie și Management din Orléans, Franța, Facultatea de Management.

Pentru Anișoara-Florentina Caciuc, fiecare zi e o nouă provocare, un nou început. Este exemplară și respectă cu strictețe regulile și normele impuse de facultate, cum ar fi prezența la ore și la examene, disciplina, punctualitatea și interesul față de cursuri.

Dorință pentru realizare profesională

Anișoara-Florentina a muncit mereu pentru succesul său. Este fericită că a ajuns în Franța și își dorește să-și depășească propriile limite pentru a atinge culmile visate. „Rampa de lansare a fost Alianța Franceză, care oferă posibilitatea de a face studii peste hotare. Datorez această șansă familiei și profesorilor care m-au susținut și mă susțin în continuare în această aventură frumoasă și plină de speranțe”, spune tânăra, care zilnic merge la bibliotecă și se întoarce încântată de la studii. „În fiecare zi am șansa de a-mi îmbogăți cunoștințele nu doar în materie de gestiune, economie, engleză, drept, dar și în ceea ce privește tradițiile și cultura franceză. De regulă, am ore până târziu, uneori de la 8.00 până la 20.00, dar vin acasă entuziasmată și optimistă, pentru că mă întorc cu noi cunoștințe”, mai adaugă studenta.

Profesori mai exigenți

Studiile din Franța diferă mult față de cele din R. Moldova. Anișoara-Florentina spune că profesorii din Franța sunt foarte exigenți, iar cazuri de mită, copiere sau cadouri nu sunt înregistrate. „Sistemul de notare este de la 0 la 20. Notele între 0 și 9 sunt note negative, iar notele între 10 și 20 – bune. Profesorii sunt foarte exigenți, ei vor să păstreze doar elita și pe cei care vor fi cu adevărat profesioniști. Exigențele sunt mari, dar pregătirea unui elev care a făcut liceul în R. Moldova este mai mult decât suficientă pentru a face față cerințelor sistemului educațional european”, explică studenta.

Telefonul în timpul orelor, considerat drept fraudă

Studentul din Franța nu are dreptul să utilizeze telefonul mobil în timpul examenelor. De asemenea, nimeni nu are permisiunea să absenteze fără un motiv întemeiat. „Sunt admise doar lipsurile în caz de boală, iar studentul este obligat să prezinte un certificat medical în 15 zile de la data absenței, în caz contrar, nu este admis la examene. Utilizarea telefonului în timpul examenului este considerată o fraudă, iar studentul nu are dreptul timp de cinci ani să se înscrie la universitățile din Franța”, spune tânăra. Anișoara-Florentina povestește că, pentru a valida semestrul, media tuturor examenelor trebuie să fie minimum 10. Dacă media generală, a ambelor semestre este minimum 10, se consideră că anul este validat, în caz contrar, examenele se trec la o sesiune repetată.

Vrea să devină un manager de succes

Anișoara-Florentina este mândră că are șansa de a studia la una dintre cele mai bune universități din Franța. Visul ei este să devină un manager de succes și să conducă o companie mare. „Profesorii sunt calificați și ne oferă o pregătire înaltă în domeniul pe care îl predau. Visul meu este să devin managerul unei firme importante și sper că studiile făcute aici, efortul și munca zilnică mă vor ajuta să dau culoare visului meu”, mărturisește studenta.

Sursă: ziarulnational.md

Exit mobile version