Despre 2012 se spunea că este anul în care s-au înregistrat cele mai proaste rezultate la bac din istorie, după măsurile noi din 2013 vina pentru rezultatele slabe a fost dată camerelor de filmat, iar în acest an presa ne informează de rezultate şocante, iar vina este împărţită de elevi, părinţi, minister şi evaluatori, care se pare că au avut anumite scăpări în verificarea lucrărilor.
Dacă în 2012 au promovat examenul de bacalaureat 88% din elevi, în anii următori situaţia nu a fost mai bună, din contra: în 2013 examenul a fost promovat de doar 58%, iar în 2014 se presupune că numai 44% din candidaţi au susţinut examenul.
Datele nu arată bine nici atunci cînd vine vorba de elevii care au promovat Bac-ul cu 10 pe linie, dacă în 2012 s-au înregistrat 108 de candidaţi cu media 10, în 2013 şi 2014 situaţia s-a înrăutăţit dramatic, înregistrîndu-se 4 şi respectiv 1 absolvent cu media 10.
Conform reprezentaţilor ministerului educaţiei, media generală a examenului de bac din 2013 este de 6,07, cea din 2014 rămîne să fie calculată după rezultatele contestaţiilor, care vor fi pe data de 6 iulie. Conform aceloraşi surse, sînt 161 de candidaţi cu media 9 şi mai mare şi se presupune că mulţi dintre aceştia ar putea să ajungă la media 10 în urma contestaţiilor.
Rezultatele slabe din acest an se datorează şi faptului că 22% dintre candidaţi sînt restanţieri din anii trecuţi, „cel mai probabil este că ei nu au reuşit nici în acest an, deci este o cifră care se cumulează” – spune ministrul educaţiei Maia Sandu, adăugînd: „și pe noi ne deranjează faptul că în acest an rezultatele sînt mai proaste, dar lucrurile nu se schimbă peste noapte, în special în educaţie, nu trebuie să ne facem iluzii”.
Vă reamintim că pe data de 6 iulie vor avea loc contestaţiile, iar sesiunea repetată a bacalaureatului se va susţine între 16 şi 23 iulie.
Nicoleta Cîrlig, USM