În jur de zece reprezentanți ai diasporei academice din mai multe state europene participă în această săptămână în cadrul unui seminar de formare organizat de către Agenția Națională de Asigurare a Calității în Învățământul Profesional (ANACIP) și Centrul de Inovare și Politici din Moldova (CIPM), cu sprijinul Biroului Relații cu Diaspora.
Organizatori spun că este vorba de despre o formare pentru viitorii evaluatori externi care vor fi implicați în evaluarea externă a programelor de studii și a instituțiilor de învățământ superior din Republica Moldova.
În cei doi ani de activitate a Agenției, formarea a fost axată pe profesioniștii din țară – cadre didactice, reprezentanți ai angajatorilor, reprezentanți ai studenților etc. „Am reușit și am adus acasă mai mulți reprezentanți ai Republicii Moldova – masteranzi, doctoranzi, cadre didactice din instituții de învățământ de prestigiu din Europa. Sunt 12 persoane din diasporă – partenerii noștri pe care noi astăzi îi formăm și dacă îi avem prezenți înseamnă că există o disponibilitate din partea lor să se implice în evaluarea programelor de studii, adică a specialităților din învățământul superior”, a notat Președintele ANACIP ,Andrei Chiciuc.
În cadrul seminarului de trei zile, participanții sunt informați despre sistemul de învățământ superior, despre prevederile legislației în domeniul învățământului, dar și despre metodele și procedurile care sunt aplicate în procesul de evaluare.
Reprezentantă a diasporei din Elveția, a spus că este important ca diaspora să se implice nu doar la nivel emoțional, ci și direct la nivel de reformă. „Am fost formați în afară, cred că putem contribui direct la reforma care se dorește în învățământ.E primul proiect de acest gen în care diaspora se implică și cred că este doar un prim pas, iar în urma acestor instruiri vom extinde activitățile și parteneriatele pe acest domeniu, astfel încât noi să fim acei primi ambasadori din diasporă care promovăm cultura calității în învățământ”, a spus Inga Savin.
Proiectul este realizat în cadrul programului guvernamental de granturi tematice Diaspora Engagement Hub, subprogramul Parteneriate Tematice Regionale implementat în colaborare cu Organizația Internațională pentru Migrație (OIM), misiunea în Moldova, finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).