Un grup de tineri muzicieni au decis să aducă muzica clasică în Moldova. Fiind studenți în diverse universități de peste hotare, ei spun: „Noi am venit acasă!” și de această dată inițiază un frumos eveniment cultural numit Moldo Crescendo Classical Music Festival, ce se va desfășura în perioada 6-16 august.
Cine sunt tinerii
Echipa tinerilor muzicieni care au inițiat proiectul „Noi am venit acasă” acum doi ani sunt cu toții absolvenți ai Liceului de Muzică „Ciprian Porumbescu” din Chișinău, iar în căutarea unor studii mai calitative, au plecat în mari universități din Londra, Moscova, Geneva, București etc.
Ceea ce au ei în comun pe lângă pasiunea pentru muzica clasică este „Dorința de a face ceva pentru Moldova, de a dezvolta societatea noastră, de a aduce lucrurile învățate peste hotare acasă, stima, respectul, dragostea pentru frumos – artă și muzică”.
În 2013, echipa, fiind formată pe atunci din Marcel Lazăr, Vadim Grumeza, Marius Malanețchi și Maria Bunea, a organizat evenimentul Interferența Artelor, iar în 2014, alături de Marcel Lazăr, Vadim Grumeza, Ionel Manciu, Radu Croitoru și Atvinovski Iurii s-au desfășurat alte două concerte de muzică clasică într-un parcare subterană și la Muzeul Național de Artă al Moldovei.
Ce reprezintă Moldo Crescendo Classical Music Festival?
Datorită succesului obținut atunci, tineri au decis să pună bazele unui proiect de lungă durată numit Moldo Crescendo, „molto crescendo” fiind un termen muzical care semnifică „cu multă creștere”. „Acesta este și scopul nostru, să ajutăm Moldova să crească”, au afirmat ei.
Prima ediție a festivalului cuprinde șase concerte: două în Sala cu Orgă, unul în Muzeul de Artă, două concerte caritabile într-un spital și într-o casă de copii și un concert în aer liber, acestea fiind destinate tuturor tipurilor de public, de la melomani tradiționali până la oameni neinițiați în muzica clasică.
Cum ar schimba Festivalul, lucrurile în Moldova?
Scopul de scurtă durată al tinerilor este de a-i aduce pe oameni la concerte, de a-i sustrage din rutina și monotonia zilnică. Scopul de lungă durată este de a educa societatea, de a implementa valorile înalte și rafinate. „Să creăm, împreună, o țară din care să nu fii nevoit să pleci. Odată cu dezvoltarea domeniului cultural, tinerii nu vor fi nevoiți să plece în căutarea unui loc de muncă peste hotare. Staruri de renume mondial ca Alexandra Conunova sau Ilian Gârneț sunt apreciate și dorite în Europa și în lume, iar noi, în loc să încercăm să le susținem, le lăsăm să plece”, au afirmat membrii echipei.
Cu ce poți contribui?
Sponsorii la care au apelat până acum au refuzat propunerea de colaborare, „din lipsă de bani sau din prea puțin timp rămas”, precum cred tinerii. „Astfel, ultima noastră șansă este să apelăm la ajutorul vostru. Puțin câte puțin putem strânge suma de care avem nevoie.”
În pofida faptului că s-ar crede că această inițiativă luminoasă are nevoie doar de implicarea câtorva persoane entuziaste care vor împărtăși lumii creația sa, este necesar de a lua în calcul cheltuielile pentru un asemenea eveniment. „Deși toată lumea face asta din suflet, pentru țară și toți fac aproape voluntariat, avem nevoie de bani. Este un lucru imens. Trebuie plătiți nouă muzicieni, doi designeri, doi fotografi, doi videografi, personalul tehnic. Trebuie achitată chiria Sălii cu Orgă, pentru concertul în aer liber – chiria scenei, aparatajului tehnic de lumini și sunet, transportul unui pian și a scaunelor, materialele tipărite (publicitate), telefonie mobilă și multe alte lucruri mărunte, dar foarte importante pentru organizare.”
„Știm că este vorba de încredere, pe care v-o cerem”, au mărturisit tinerii. „Banii pe care îi strângem anul acesta vor fi investiți în festival. Am stabilit o perioadă mai lungă de colectare a banilor, câteva zile după încheierea festivalului. Pe Facebook și în presă veți putea urmări festivalul, iar în cazul în care vă place, puteți dona pentru ediția viitoare.”
Muzicienii implicați :
Marcel Lazăr – pian , România/Austria
Ionel Manciu – vioară , Marea Britanie
Dan-Iulian Druțac – vioară, Marea Britanie
Anica-Dumitrița Vieru – vioară, Elveția
Vadim Grumeza – vioară, Finlanda
Yuri Atvinovski – violă, Rusia
Radu Croitoru – violoncel, România
Constantin Borodin – violoncel, România
Oksana Mukosii – violă, invitată din Ukraina
Sursa: indiegogo.com