Site icon studentus.md

18 lucruri bune și rele descoperite despre moldoveni

Magenda Consulting a publicat o listă de lucruri descoperite despre moldoveni prin studiile, care le-au făcut în 2013. Vedeți mai jos concluziile trase de către specialiști.

 

 

Mama, tata și 2 copii este familia ideală pentru 34%.  În realitate, jumătate dintre familii aleg să crească un singur copil. 

38% dintre femei și-ar dori ca soțul să asiste la venirea pe lume a bebelușului.

Iar 89% dintre ele cred că ar face față unei funcții de conducere și s-ar considera împlinite dacă ar reuși să îmbine lucrul cu familia, chiar și după apariția copiilor. 

73% din moldoveni se consideră deschiși spre nou și pregățiți să facă față  schimbărilor de circumstanțe. În același timp, bărbații de la țară reușesc cu greu să facă față dificultăților vieții de zi cu zi. Iar trecerea peste stereotipuri – crescutul copiilor este muncă de femeie, treburile ce țin de îngrijitul casei, mai ales dereticat, spălat de vase și gătit sunt înjositoare – chiar imposibil de depășit.

Cel mai tare ne facem giji pentru viitorul copiilor și pentru lipsa banilor. 71% nu dețin economii nici pentru zile negre.

Când nu mai au bani, 57% din tineri fac datorii, împrumutând de la rude. Vârsticii preferă să strîngă cureaua. Nici unii, nici alții, nu fac împrumuturi la bancă și doar 10% au curajul să-și depună economiile pentru a cîștiga din dobîndă.

După ce își fac lecțiile, copiii din Moldova sunt puși la lucru – se ocupă de treburile casei. Iar dacă le rămîne ceva timp, aleg să-l petreacă în compania computerului.

53% din moldoveni au computer și internet. Unii – chiar și câte 4 calculatoare în casă.

Internetul e bun pentru Skype, Odnoklassniki și Facebook sau ca să descărcăm conținut.Pentru 55%  ziua de naștere nu este sărbătoarea preferată, dar le face plăcere să o serbeze.

54%  apreciază reducerile ce le sunt oferite prin intermediul cupoanelor și le-ar folosi cu plăcere.

51%  preferă  cadourile – surpriză. În topul darurilor pe care și-ar dori să le primească sunt călătoriile, cărțile, florile sau banii.

Ne plac produsele alimentare autohtone, dar servicii preferăm ca peste hotare.

În timpul liber 85% aleg să stea cu familia în fața televizorului. 15% din tineri de 16-29 de ani însă, cred că pentru a fi sănătos, trebuie să duci un mod activ de viață, să mănânci correct, să dormi cel puțin 7 ore pe noapte și să nu fumezi.

39% au câte 2-3 prieteni, iar 19%  nici unul.

Cel mai popular mijloc de transport public în Chișinău, chiar dacă e mai scump și incomod este microbuzul.

Suntem țara cu cea mai rapidă scădere a populației din lume. Zilnic țara se diminuează cu 106 locuitori, care pleacă, de regulă, la muncă peste hotare.

În mediu un locuitor pleacat peste hotare trimite lunar acasă circa 500 de dolari, majoritatea remitențelor, provenind din Rusia (40 %).  Banii sunt, în mare parte utilizați pentru consum.  Mai mult de jumătate din populația țării trăiește din remitențele de peste hotare.

Angajatorii spun că au nevoie de croitori, constructori și programatori. Majoritatea celor aflați în căutarea unui loc de muncă la târgurile de angajare, au studii superioare mai ales în economie.                                                                           Natalia Vulpe, UPSC I. Creangă

Exit mobile version