Site icon studentus.md

7 obiceiuri nesănătoase la serviciu

Fară să îți dai seama, este foarte posibil să fi adoptat la birou o serie de obiceiuri nesănatoase. Iată care sunt obiceiurile care trebuie să le excluzi zi de zi :

 

1. Lucrezi în pauza de prânz. Este uşor să cazi în această capcană, dar chiar trebuie să îţi ridici fundul de pe scaun la prânz. Nu numai că mâncând la birou inviţi bacteriile acolo (potrivit unui infografic, un birou obişnuit este cu 70% mai murdar decât scaunul de toaletă), dar atunci când mergi spre locul unde vei mânca nivelul vitaminei D din corp va creşte, îţi vei accelera sistemul digestiv şi pe cel imunitar şi îţi vei îmbunătăţi nivelul oxigenului. Acestea au efecte benefice asupra creierului, deci când te întorci de la masă te vei simţi mai inteligentă.

2. Biroul este dezordonat. Nimeni nu te judecă, dar câte hârtii, post-it-uri şi dosare ţii pe birou? Este recomandat să îţi „detoxifici” biroul săptămânal şi să fii mai strictă cu lucrurile pe care le ţii pe el – se pare că acest lucru duce şi la o alimentaţie mai sănătoasă, arată un studiu recent. Iar dacă tot faci curat pe birou, ai putea să îl aranjezi mai frumos, pentru a te simţi mai bine în acest spaţiu.

3. Uiţi să bei apă. Poate sună evident, dar suntem destul de sigure că nu bei destulă apă. Aceasta este bună pentru piele, pentru creier, ajută în cazul durerilor de cap şi, de asemenea, te ajută să fii mai energică. Nu numai că apa îţi va face ziua mai bună, dar când te ridici pentru a-ţi aduce un pahar vei fi la curent cu ce se mai întâmplă prin birou.

4. Bei prea multă cafea. Da, cafeaua te poate face mai energică, dar dacă bei prea multă vei face cunoştiinţă cu tot felul de efecte negative: dureri de cap, înţepături la inimă sau anxietate. Aproximativ 400 de miligrame de cafea este considerată doza zilnică sigură pentru adulţi, adică 4 ceşti de cafea. Când ai depăşit acest număr, ar trebui să treci la decofeinizată.

5. Nu stai dreapt(ă). O poziţie incorectă îţi „fură” energia, scade încrederea în sine şi chiar îi face pe cei din jurul său să te vadă în altă lumină. Să nu mai vorbim despre efectele fizice, precum durerile de spate. Îndreaptă-ţi spatele şi trage umerii în spate – vei arăta şi te vei simţi mai capabilă într-o secundă.

6. Spui „da” prea des. Chiar dacă te simţi mai bine atunci când colegii te laudă pentru că faci multe lucruri, atunci când rezolvi sarcinile altora poţi ajunge să fii stresată, anxioasă, nu vei mai dormi atât de bine şi nici nu vei mai lucra atât de eficient. Poate că este mai uşor să spui „da” câtorva ore de muncă în plus pentru a-ţi impresiona seful, dar poate e timpul să mai spui şi „nu”. Data viitoare când cineva te roagă să faci ceva, spune-i: „Nicio problemă, vrei să renunţ la ce fac acum pentru ca sarcinile de la tine să aibă prioritate?” Va înţelege că eşti deja ocupată.

7. Lucrezi peste program. Înţelegem, lista de task-uri e mai lungă decât părul lui Rapunzel, deci cum ai putea pleca de la muncă la 5 pm? Ironic este că studiile arată că persoanele care lucrează peste program tind să nu lucreze, de fapt, mai mult decât cele care au un program clar stabilit. Are sens: dacă TREBUIE să pleci la timp, nu vei mai pierde timpul pe Facebook în loc să lucrezi. Cum stai cu organizarea timpului? Sau poate chiar ai prea mult de lucru şi ar trebui să porţi o discuţie cu şeful? Înscrie-te la un curs după muncă – în acest fel, vei fi obligată să îţi termini sarcinile la timp.

 

Exit mobile version