Site icon studentus.md

8 riscuri provocate de cafea

La fiecare pauză, bufetul din universitate e năvălit de zeci de studenți, care ce credeți, nu au venit doar pentru plăcințele, dar și pentru o cafea fierbinte. Fie că nu au dormit toată noaptea, s-au distrat sau au învățat cafeaua ii face să se trezească… însă, atenție excesul acestui produs poate lăsa amprente rele asupra Pe lângă beneficiile pe care le are cafeaua , are și riscuri. Dacă consumul depășește mai mult de 2 cești pe zi, aceasta se transformă în “otravă”.

 

1.Provoacă dependență. Cafeina este cel mai folosit drog din lume, astfel încât organismul nostru se obisnuieste foarte repede cu ea, iara daca vă hotarati brusc sa renunțați la cele câteva cești pe zi, vă veți alege cu dureri de cap și stari de nervozitate. Nu vă faceți griji insă, aceste simptome vor dispărea în câteva zile.

2. Cafeaua conține nu mai puțin de 19 substanțe cancerigene. S-a demonstrat deja: cei care beau cafea pe stomacul gol riscă să se imbolnăvească de cancer de pancreas, vezica urinară, prostată și sân .

3. Îngreunează munca inimii. Cafeina crește nivelul hormonilor stresului: adrenalina și cortizonul. Aceștia fac ca inima să bată cu putere și să crească.

4.Multe din chimicalele prezente în cafea pot irita stomacul sensibil. În cel mai fericit caz ne poate crește aciditatea, în cel mai rău, ne alegem cu boli.

5. Cafeaua ne deshidratează, iar prin urinarea frecventă pierdem o mulțime de vitamine și minerale. Dacă beți mai mult de doua cesti, pentru fiecare în plus se recomandă suplimentar patru cești de apă.

6. Prea multă cafea ne secătuiește de calciu. Nu numai că-l face să dispară din oase, dar nici nu-i permite să se depună.

7. Cei care beau multă cafea nu se confruntă numai cu lipsa de calciu, ci și cu cea de fier. Pentru persoanele care suferă de anemie, se recomandă să-și bea cafeaua cu o oră înainte de masă. Dacă o beau după, aceasta împiedică absorbția

8. Cafeaua îngălbenește dinții și produce carii. De aceea, stomatologii recomandă să ne spălăm pe dinți după fiecare ceașcă baută și să evităm pe cât posibil băuturile care conțin cafeină.

Haideți să avem grijă de noi și să nu facem exces de cafea, dar să ne străduim să ne alimentăm corect și sănătos.

Melania Pitușcan, USM

Exit mobile version