Site icon studentus.md

Alimentația pentru un examen reușit

Perioada examenelor constituie un stres pentru majoritatea elevilor şi studenţilor. Oboseala şi nervii cauzaţi de volumul mare de informaţii acumulate și învățate îţi pot da sănătatea peste cap. 
Atunci cînd ai de a face cu astfel de perioadă stresantă, obositoare și îndelungată, cum ar fi peroada atestărilor și a examenelor, este recomandat să consumi alimente care îţi dau energia pe tot parcursul zilei.

Vă propunem 10 sfaturi care pot ajuta atît la menținerea stării sănătoase pe parcursul sesiunii, cît și la prezentarea reușită în timpul examenelor.

1) Pentru îmbunătăţirea capacităţii de memorare este necesar ca regimul alimentar să fie bogat în diferite tipuri de vitamina B, vitaminele C şi E, mangan, colina, inozitol etc. Există o serie de studii care arată că un deficit de vitamina B are ca efect o scădere a atenţiei şi a memoriei.

  Este destul de dificil pentru un student (mai ales în perioada sesiunii) să fie foarte atent la dietă, deci problema poate fi rezolvată prin consumul de suplimente nutritive ce conţin toată gama de vitamine şi substanţe nutritive necesare funcţionării optime a creierului. Pentru evitarea unor posibile probleme de calitate este de preferat să consumaţi doar suplimente la care ingredientele sunt obţinute din surse naturale şi sunt certificate de instituţiile verificate.

2) Alimentația zilnică trebuie să conțină fulgi de cereale cu lapte sau iaurt, fructe uscate, multe salate și la fel, pește.

  Acizii graşi omega sînt cei care îmbunătăţesc capacitatea de învăţare şi memorare. Se găsesc anume în peştele oceanic (ton, cod, sardină, macrou), și sînt recomandate pentru consumare de 2-3 ori pe săptămână. 

3) Nu vă axați pe fast-food, îndreptați-vă către fructe proaspete, lapte şi cereale. Consumul fast-food-ului, în special în orele de seara – pot tulbura somnul și îngreunează digestia.

4) Din legume, morcovii îndeosebi sporesc capacitatea de memorare. Astfel, studenții, înainte de a începe memorarea cursurilor, sînt sfătuiți să mănînce o salată de morcovi cruzi cu lămîie. Cu efecte asemănătoare poate fi folosită salata de varză crudă, iar pentru perioadele de concentrare îndelungată – nucile.

  La fel, din categoria legumelor, spanacul şi broccoli conţin nutrienţi importanţi pentru creier și sînt recomandați pentru alimentație corectă.

5) Dintre fructe, banana este cea mai des recomandată, deoarece îţi reface rapid energia consumată prin efort intelectual.

  Ananas consumat din cînd în cînd, poate fi un desert delicious atât pentru papilele gustative, cât şi pentru memoria ta.

6) Afiele sau sucul de afine activează irigarea cu sânge a creierului şi ajută să memorezi mai uşor.

7) Lămâie vă “trezește” atunci cînd simţiți epuizarea și lipsa energiei. Nutritioniştii recomandă ca înainte de teze sau examene să beți un pahar de suc de lămâie îndulcit cu miere.

8) Smochinele şi toate fructele uscate bogate în zăhăruri oferă un plus de energie atunci cînd  simţiți apatia.

9) Este benefic consumul de ciocolată în timpul lungilor reprize de învăţat, întrucât se îmbunătăţeşte circulaţia sîngelui în creier. Se are în vedere ciocolata neagră, cu conţinut mare de cacao, ce ajută la creşterea capacităţii de memorare.

1o) Pare un pic banal, dar pentru a avea o memorie și energia, trebuie să consumăm multă apă. În cazul în care  sîntem deshidratați, memoria suferă, iar stresul, consumul de cafea și sucuri acidulate contribuie la această deshidratare.

  Nu este recomandată apa acidulată, ci apa plată, cu un pH mai ridicat (alcalină) care ajută sistemului digestiv să elimine toxinele rezultate în urma metabolismului mai crescut din aceasta perioada grea. Ideal ar fi să consumăm acele alimente care ne aduc aport energetic necesar acumulării mari de informații, dar care necesită consum energetic mic din partea sistemul digestiv pentru a le digera și elimina reziduurile rămase în urma metabolizării acestora.

  Este indicat sa se respecte orele de masă, pe cît posibil, să se mănînce echilibrat cantitativ la o masă. Se pot lua și cîteva gustări între mese, dacă organismul cere acest lucru prin apariția senzației de foame.

  Nu cred că mai este un secret pentru nimeni că ceea ce mîncăm influențează felul în care funcționează organismul nostru, astfel urmărind regimul alimentar am putea îmbunătăți și capăcitățile intelectuale.

Sanda Panteleimonov,UTM 

Exit mobile version