Ardeiul gras este delicios și nu numai! Este folosit de sute de ani în mâncăruri și salate, atât datorită gustului bun, dar și pentru că este plin de vitamine și alți nutrienți. Află cât de multe poate face ardeiul gras pentru sănătatea ta!
► Ardeiul gras are un conținut scăzut de calorii. Prin urmare, chiar dacă vei consuma o ceașcă de ardei gras, aceasta nu va conține mai mult de 45 de calorii. Bonus: acea singură ceașcă de ardei gras iți va furniza mai mult decât necesarul zilnic de vitamina A și C.
► Conține multă vitamina C, care întărește sistemul imunitar și menține pielea tânără. Cea mai mare cantitate de vitamina C este concentrată în ardeiul roșu.
► Ardeiul gras roșu conține anumite fitochimicale și carotenoide, în special betacaroten, ce au proprietăți antioxidante și anti-inflamatorii.
► Capsaicina care se găsește în ardeiul gras are numeroase beneficii asupra sănătății. Studiile arată că reduce colesterolul rău, ține sub control diabetul, ușurează durerea și reduce inflamația.
► Dacă este gătit pentru puțin timp la temperatură scăzută, ardeiul gras iși păstrează o mare parte din aroma sa dulceagă, aproape asemănătoare fructelor, și conținutul de flavonoide, ce reprezintă nutrienți puternici.
► Conținutul de sulf din ardeiul gras îl face să aibă un rol protectiv în fața anumitor tipuri de cancer.
► Ardeiul gras este o sursă bună de vitamina E, cunoscută pentru rolul cheie pe care îl joacă în menținerea tinereții pielii și a părului.
► Totodată, ardeiul gras conține vitamina B6, care este esențială pentru sănătatea sistemului nervos și ajută la reînnoirea celulelor.
► Anumite enzime din ardeiul gras precum luteina protejează ochiul împotriva cataractei și a degenerării maculare ce poate apărea odată cu înaintarea în vârstă.
Pentru a beneficia de toate aceste proprietăţi medicinale, ardeii trebuie să fie consumaţi în stare crudă, în salate sau sub formă de suc proaspăt. De asemenea, trebuie să fie proaspeţi, să aibă o culoare intensă fără pete. Pot fi păstraţi la frigider o săptămînă sau pot fi congelaţi, fără a-şi pierde proprietăţile. În frigider, se păstrează în pungi de plastic, nespălaţi, pînă la şapte zile, fără a-şi pierde prospeţimea. Ardeii dulci pot fi congelaţi fără să fie opăriţi.