Site icon studentus.md

Îmbrăcămintea elegantă purtată la locul de muncă modifică modul în care funcţionează creierul

Un nou studiu sugerează un surprinzător avantaj oferit de îmbrăcămintea elegantă purtată la locul de muncă. O ţinută elegantă modifică felul în care gândeşte persoana respectivă, ajutând-o să se concentreze pe imaginea de ansamblu, afirmă autorii acestui studiu, publicat în Social Psychological & Personality Science.

Studiul, realizat de cercetătorii de la Universitatea Columbia şi Universitatea de Stat California din Northridge, a descoperit că îmbrăcămintea are un impact semnificativ asupra tipurilor de procese cognitive. Cu cât ţinuta este mai formală, cu atât procesul cognitiv al persoanei în cauză devine mai abstract.

Oamenii de ştiinţă americani au invitat un grup de voluntari – tineri studenţi de ambele sexe – să completeze o serie de chestionare, concepute pentru a determina tipurile de procese cognitive ale lor din acel moment. Înainte de acel test, voluntarii au fost invitaţi să îşi aprecieze propriul grad de formalism prin prisma ţinutelor lor vestimentare. În alte teste, voluntarii au fost rugaţi să poarte „haine care pot fi purtate la cursuri” şi „haine care pot fi purtate la interviurile de angajare”.

Pe parcursul unei serii de experimente, voluntarii care au purtat ţinute formale au prezentat o gândire mai cuprinzătoare, holistică.

„Îmbrăcămintea formală i-a făcut pe oameni să se simtă mai puternici, iar acest fapt i-a făcut să fie mai dispuşi să adopte o gândire abstractă, la un nivel superior”, a precizat coordonatorul studiului, Michael Slepian, potrivit căruia „costumul clasic reprezintă un simbol al puterii”.

Sursa: mediafax.ro

Exit mobile version