Muștarul este un condiment universal întâlnit aproape în orice casă. Se găsește din belșug în comerț, sub diferite forme de prezentare și pentru toate gusturile.
Muștarul pe care îl consumăm acum nu are aceeași compoziție ca și muștarul de acum 20 de ani, iar ceea ce este cel mai îngrijorător este faptul că noi nu știm acest lucru.
Compoziția unui muștar de masă autentic este: apă, boabe de muștar (alb sau negru), condimente precum hreanul sau curcuma, oțet natural de vin și miere naturală.
Însă nu vă uitați după aceste ingrediente pe borcanele din comerț, căci acestea conțin: apă, boabe de muștar 23%, acidifianți (E330), zahăr, sare, uleiuri vegetale, condimente, agenți de ingroșare (E 415, E 414), maltodextrină de porumb și coloranți (E 160).
S-a renunțat la calitate în favoarea aspectului.
Există și varianta „din bătrâni” de preparare a muștarului în casă. Nu are aspectul cremos al celui din borcane, însă este sănătos, gustos și non-toxic. Iată cum:
Se iau boabe de muștar (alb, dacă vrem o pastă mai dulce și mai aromată, negru dacă vrem puțin picant și iute sau combinat, daca vrem muștar „de masă”) și se macină cu ajutorul râșniței, până se transformă într-o pulbere fină.
Făina de muștar astfel obținută se freacă cu ulei, ca la maioneză, la care se adaugă puțină apă și zeamă de lămâie. Neavând conservanți și E-uri, avem un muștar sănătos și ecologic. Singurul său impediment este că nu poate fi păstrat mai mult timp, ci trebuie consumat imediat.
Din punct de vedere terapeutic, muștarul este o adevarată mână de sănătate:
–este laxativ, datorită prezenței mucilagiilor (1 linguriță de semințe de 2-3 ori pe zi, cu apă);
–este vomitiv (cel alb) – în cazul intoxicațiilor alimentare;
–îmbunătățește circulația arterială (combinat cu apă – ceai);
–este antiinflamator (în constipații cronice, în reumatism, în mialgii sau chiar local, prin cataplasme cu muștar – 3-4 linguri de făină de muștar se amestecă cu apă calduță de 30 grade C)
–tratament contra răcelii (baie generală cu o pungă cu 100-200 de grame de semințe de muștar negru la o cadă de apă fierbinte);
–tratează eficient migrenele (cataplasmă călduță cu pastă de muștar aplicată pe ceafă 15 minute).
Recomandări:
- Nu trebuie de exagerat în consumul de muștar, pentru că poate afecta sistemul digestiv.
- A se evita de către persoanele care suferă de iritații urinare, de dispepsie, colon iritabil sau alte probleme stomacale;
- Cataplasmele nu se utilizează la copiii sub zece ani sau la persoanele cu piele sensibilă.