Site icon studentus.md

Ne pregătim eficient de examene

   Într-o lume aflată în continuă schimbare, formare și autoeducare  fiecare dintre noi, și nu în ultimul rînd studenții, trebuie să ştie să înveţe eficient. Cu toate acestea, dovezile arată că cei mai mulţi dintre noi nu utilizează tehnicile  de învăţare efficient.

  De fapt, studiile arată că strategiile pe care le folosim – recitirea sau sublinierea pasajelor considerate esenţiale – sînt printre cele care nu dau rezultate necesare. Unele cercetări indică faptul că sublinierea ar putea împiedica procesul de învăţare, deoarece atrage atenţia cititorului şi nu îi mai permite acestuia să facă unele conexiuni. Desigur, nu este obligatoriu de exclus total această tehnică, în special pentru cei, care se simt siguri, evidențiind astfel informația.  În schimb, transcrierea şi elaborarea de rezumate îi pot ajuta să percepi și să sintetizezi informaţia.

  Am analizat zece tehnici de învățare și am dedus concluzia ca fiind eficiente, chiar dacă aceste metode nu sînt foarte cunoscute.

  De exemplu, împărţirea perioadelor de timp dedicate studiului în intervale mai scurte se pare că ar funcţiona mai bine decît un maraton îndelungat de învăţare. Asimilarea informaţiei în ultima clipă ar putea ajuta la trecerea unui examen, însă nu este o metodă potrivită pentru cei care doresc să reţină informaţiile pe termen lung. O altă strategie de învăţat care s-a dovedit a fi eficientă este evaluarea periodică. Mulţi elevi sau studenţi folosesc bucăţi de hârtie pe care îşi notează cuvinte-cheie, iar aceasta este o formă răspîndită de autoevaluare.

  Așadar, vă propunem zece metode de învățare eficientă care ar putea să vă ajute în perioada sesiunii:

Autoevaluare. Imaginează-ți că ești tu profesor și încearcă singur să dai careva întrebări din materialul disciplinei pentru care te pregătești. Aceasta îți permite să percepi informația mai bine și chiar să aprofundezi cunoștințele.

Folosirea diverselor surse de informare. Ceea ce presupune nu numai Internet, dar și dicționare, enciclopedii, cărți, materiale suplimentare.

Transcrierea și elaborarea rezumatelor este o practică ce ajută la sintetizearea informației. 

Împărțirea perioadelor de timp dedicate studiului în intervale mai scurte.

Asimilarea informației în ultima clipă ar putea ajuta la trecerea unui examen, dar categoric nu vă recomandăm să vă folosiți doar de această metodă.

Evaluarea periodică. Mulți studenți folosesc foițe pe care își notează ideile importante, iar aceasta este o formă răspîndită de autoevaluare. Există și aplicații care simplifică acest proces de evaluare periodică, precum „Quizlet” sau „Study Blue”.

Asocierea textului cu imagini și alte materiale ajutătoare.

Folosirea întrebărilor în timp  ce studiezi.

Încercarea de a explica informațiile neclare unui coleg, prieten.

Asocierile între cuvinte și imagini

 Autor: Sanda Pantelimonov

Exit mobile version