1 aprilie este o sărbătoare ce se celebrată de pe timpurile Imperiului Roman. Oamenii de pe tot globul îşi joacă cele mai diverse feste în această zi. (Cea mai uzată minciunică de la noi: „Vezi că te-ai murdărit!”). Însă de-a lungul istoriei, au fost unii care au dat dovadă de o neobişnuită ingeniozitate.
1. În 1980 BBC anunţa că Big Ben, pentru a fi în pas cu timpul, va fi modernizat, instalându-ise un ceas digital. Anunţul a şocat ascultătorii, care au protestat contra modificării. Serviciul BBC japonez, de asemenea, a anunţat că acele ceasului vor fi vândute primilor patru ascultători ce îi vor contacta. Un marinar japonez a radiotelegrafiat imediat din mijlocul Atlanticului.
2. În 2007, au fost postate pe website-ul companiei Lebanon Circle Magik Co imagine ce înfăţişau o creatură mumificată de 8 inci ce semăna cu o zână. Conform site-ului, creatura fusese găsită de un bărbat ce se primbla cu câinele pe o veche stradă romană în Derbyshire. În decursul acelei zile, Lebanon Circle a avut mii de vizitatori şi sute de e- mailuri.
Totuşi, la sfârşitul zilei de 1 Aprilie, Dan Baines, proprietarul site-ului, a mărturisit că zâna era o păcăleală. El şi-a pus în aplicare capcităţile sale de producător de trucuri de magie pentru a produce creatura. Baines mărturisise după acest incident că încă mai primea scrisori din partea celoc care refuzau să accepte că zâna nu era adevărată.
3. Burger King a publicat o reclamă în revista USA TODay în 1998 în care se anunţa includerea unui nou produs în meniu: Whopper pentru stângaci. Special proiectat pentru cei 32 de milioane de americani stângaci, noul burger conţinea aceleaşi ingrediente ca originalul Whopper, însă toate condimentele erau întoarse la 180 de grade. Mii de cumpărători au mers la restaurante pentru a comanda sandvişul nou, în timp ce mulţi din restul cumpărătorilor comandau versiunea lor pentru dreptaci.
4. În anul 1977 revista Guardian a publicat un „raport special” de 7 pagini despre San Serriffe, o ţară mică ce se găsea în Oceanul Indian şi consta din mai multe insule care formează o semi-coloană. Cele două insule principale se numeau Caisse de Sus şi Caisse de Jos. Aceştia au oferit informaţii abundente despre istoria, geografia şi viaţa de zi cu zi pe aceste insule. Telefoanele revistei nu încetau să sune căci cititorii doreau să afle mai multă informaţie despre locul ideal pentru odihnă. Astfel festele au început să fie o tradiţie în rândurile ziarilor care încearcă să-şi păcălească cititorii.
5. În timpul unui interviu de la Radio 2 BBC, în dimineaţa de 1 aprilie 1976, astronomul Patrick Moore anunţa că la ora 9:47 dimineaţa va avea loc un eveniment astronomic unic. Planeta Pluto se va amplasa în spatele lui Jupiter, cauzând temporar o aliniere gravitaţională ce va reduce din gravitaţia Pământului. Moore a anunţat ascultătorii că dacă vor sări exact în acel moment în care va avea loc alinierea, vor putea experimenta o senzaţie stranie de plutire. Astfel, BBC a primit sute de telefoane din partea ascultătorilor care pretindeau că au simţit acea senzaţie. O femeie a anunţat că ea şi încă 11 prieteni de-ai săi s-au înălţat din scaunele lor şi au plutit prin cameră.
6. Cea mai bună festă cunoscută publicului este ştirea prezentată de Panorama în anul 1957. Era vorba despre un segment cu durata de 3 minute despre o abundentă roadă de spaghetti în sudul Elveţiei. Aceasta se datora faptului că iarna fusese neobişnuit de blândă şi „dispariţia virtuală a gândacilor de spaghetti”. Ştirea era însoţită de un video în care era reprezentată o familie care strângea pastele de pe copacii de spaghetii şi le aşeza în coşuri. Ştirea enunţa: „Pentru iubitorii de spaghetii nimic nu e mai bun decât spaghetii crescute acasă”.
Sute de oameni au sunat la BBC pentru a afla de unde puteau obţine copacii de spaghetti pentru a-i creşte în condiţii casnice. La aceste cereri BBC a anunţat pur şi simplu: „Plasaţi o rămurică de spaghetti într-o conservă de sos de tomate şi speraţi la ce e mai bun”.
Galina Zubenschi, ULIM