Site icon studentus.md

Cum sa eviți certurile în cuplu?

Mai mari sau mai mici, mai serioase și mai simple – certurile apar în diferite forme la orice cuplu, nu importă cît de fericit și ideal arată. Dar ce trebuie de făcut pentru a evita astfel de surprize neplăcute?

Fără certuri nu ar exista împacări, deci, nu ar fi emoții noi și plăcute care vă reamintesc de dragostea voastră. Dar uneori certuri simple „mutează” și trec într-o formă mult mai gravă. Unele cupluri au tendinţa de a minimaliza evenimentele pozitive şi posibilitatea de a ameliora relaţia lor amoroasă. Fiecare îl consideră vinovat pe celălalt, de izbucnirea conflictului. Însă mereu există metode pentru a evita sau a readuce situația la normal.

Sunt lucruri strict interzise, cînd te cerţi, să adopţi vechea tactică: “Ochi pentru ochi, dinte pentru dinte” sau să lansezi atacuri peronale, ce ating puncturile sale slabe. Mereu există o cale mai pașnică, pentru rezolvarea acestor probleme.

 

 

 

Ce trebuie să faci:

1) Aminteşte-ți și repetă în gînd că este persoana pe care ai ales-o și pe care o iubești.

2) Ai grijă de cuvintele care spui și nu-ți permite extrem de multe.

3) Vorbeşte pe un ton mai scăzut decît partenerul. Astfel și el își va scădea tonalitatea.

4) Identifică cauza principală a conflictului și lichideaz-o.

5) Discută calm despre acțiunile care vreți să efectuați în continuare.

6) Încearcă să dezamorsezi situația conflictuală cu ajutorul glumelor.

7) Încearcă să înțelegi partenerul tău.

8) Găsiți împreună un compromis.

9) Nu apelați la oameni străini, încercați să rezolvați problema împreună.

10) Nu căutați vinovați. Nu învinuiți unul pe altul.

 

 

Cele mai răspîndite motive de conflicte și soluțiile pentru evitarea acestora:

1) Rudele partenerului
Cel mai des conflictele apar între el (ea) și părinții ei (lui). Motivul?  De fapt, din cauza competiției între partener și rudele pentru atenția, loialitatea și dragostea persoanei respective.

 Sugestie: Solidaritatea e crucială într-o relație de succes, ceea ce înseamnă că ambii parteneri trebuie să facă front comun.

2)  Bani
În special cuplurile care au început recent să trăiască îmreună sau cei care s-au căsătorit nu demult, nu reușesc să găsească o cale de mijloc între libertatea și puterea oferite de bani, siguranța și confortul pe care aceștia îi pot asigura. Cu alte cuvinte, de obicei unul dintre parteneri continuă să cheltuiască de parcă tot ar trăi singur, în timp ce celalat vrea să facă economii și investiții pentru a asigura un viitor confortabil.

Sugestie: Panificați-vă veniturile împreună. Stabiliți care sunt scopurile voastre, evaluați-le și actualizați-le periodic. Deschideți un cont comun în care să puneți amîndoi lunar același procent din salariu, procent pe care îl stabiliți de comun acord (30%, 50%, etc.), iar acest cont să servească atingerii scopurilor voastre comune și cheltuielilor lunare de întreținere. Apoi stabiliți un procent din salariu pe care fiecare dintre voi să și-l depună într-un cont personal, din care să-și satisfacă micile plăceri individuale, fără a se simți vinovat și fără a fi luat la întrebări de partener.

3) Munca în gospodărie

Conform unui studiu, un bărbat adaugă programului săptămînal al unei femei 7 ore (cel puțin) de muncă în plus în gospodărie. Femeia se simte neapreciată și frustrată cînd partenerul nu participă la obligațiunile obișnuite.

Sugestie: Discutați împreună cu partenerul, importanța participării ambilor, la treburile gospodărești și cum s-ar simți unul din voi, în cazul în care celălalt nu face acest lucru. 

 

Exit mobile version