Site icon studentus.md

Sărutul, între afecţiune şi repulsie

Un studiu realizat recent de cercetătorii americani arată că nu toată lumea se pupă! Antropologii Universității din Nevada au descoperit că sărutul este o obișnuință care lipsește la practic jumătate din populația Terrei.

Cele mai pupăcioase sunt popoarele Orientului Mijlociu. La polul opus se află locuitorii Americii Centrale, cărora

gestul le provoacă repulsie. Prezența sărutului romantic e direct proporțională cu nivelul de ierarhizare a societății, explică savanţii.

Antropologii americani au inclus în studiu 168 de țări, iar concluziile sunt uimitoare. În doar 70 din ele, oamenii obișnuiesc să-și exprime dragostea și afecțiunea prin sărut.

Gestul este unul natural pentru popoarele Orientului Mijlociu, unde atingerea reciprocă a buzelor este practicată de majoritatea covârşitoare a băștinașilor.

Urmează asiaticii, generoşi şi ei la săruturi, pe când europenii s-au poziționat doar pe locul trei. În trei din zece țări de pe bătrânul continent, sărutul nu este prezent. Bineînțeles, Moldova nu e printre ele.

Mult mai rezervați în exprimarea sentimentelor sunt locuitorii Americii de Nord. Din cele 33 de țări analizate, în fiecare a doua, cuplurile își exprimă dragostea altfel decât prin metoda buze în buze.

Și mai rar veți vedea perechi sărutându-se în Australia, Noua Zeelandă și America de Sud. Doar 10 la sută din populația Africii este obișnuită cu acest gest de afecțiune, în timp ce în America Centrală, în timpul căsătoriilor nimeni nu strigă să se pupe mirii!. Sărutul este total impropriu pentru toată populația din zonă.

Și absolut nejustificat, apropo, așa cum cercetătorii au demonstrat că sărutul ne face fericiți, pentru că provoacă creșterea cantității de oxitocină eliminată de organism. Deși în timpul unui sărut de 10 secunde ne transferăm reciproc cam 80 de milioane de bacterii, acesta ne menține sănătoși, tocmai pentru că ne fortifică imunitatea.

http://www.canal3.md/ro/

Exit mobile version