Site icon studentus.md

Întreaga viață suntem în căutarea fericirii

Există concepții despre fericirea care o consideră o stare sufletească de bucurie nemărginită, de atitudine. Ea se află la picioarele noastre ca o floare de cîmp, nu trebuie decăt să ne aplecăm ca să o culegem. Dar, cum ea este înconjurată de multe alte flori, ne înșelăm asupra parfumului, asupra culorii și întindem prea departe mîinile.

Orice persoană din această lume își dorește să fie fericită. Cei care simt acest sentiment de fericire mai mult în viața lor, sunt aceea care au legaturi mai strînse cu membrii familiei sau prietenii. Persoanele care sunt mai optimiste, care privesc lucrurile puțin mai altfel, care au o stimă de sine mai mare, au cele mai multe șanse de a fi fericiți și împliniți. Psihologii au constat ca oamenii în vîrstă sunt cu mult mai fericiți decît tinerii, pentru că ei deja au învățat pe ce trebuie de pus accentul în această viață. Ei nu sunt cuprinși de sentimente negative și de furie. Tinerii ar trebui și ei să conștiintizeze acest lucru.

Sînt multe momente de fericire în viața omului, dar ele se aseamănă cu niște gingașe balonașe de săpun, care se sfarmă la prima atingere. Unele sînt mai mari, altele mai mici, unele sunt mai durabile, altele mai firave, dar se sparg încă înainte de a-și lua zborul. Viața noastră este însă plină de astfel de balonașe. Nu trebuie decît să le păstrăm cu grijă, în interiorul tainic al subconștientului și să ne gîndim că după o mare durere, vine și bucuria.

Cum putem să găsim fericirea într-o lume în care realizarea propriilor dorințe depinde de ceea ce doresc și fac semenii noștri? De multe ori, dorințele a doi oameni sînt contradictorii și, ca urmare, fiecare încearcă să împiedece realizarea dorinței celuilalt. Nimeni nu ar trebui să renunțe, fără să lupte, la fericire. Există un element foarte important cînd vorbim despre fericire, majoritatea oamenilor afirmă ca bogăția aduce fericirea, și că banii o întrețin. Poate si este corect, mulți oameni trăiesc cu acest gînd, și că banii sunt adevărata lor fericire. Dar oare cu banii poti cumpăra sănătate? Doar dacă ești sănătos atunci ești și împlinit și fericit.

Există persoane care spun că fericirea este o floare rară. Și așa este. Dar nu, pentru că ea depinde de fiecare dintre noi cum știe s-o culeagă. Florile cele mai scumpe nu sînt cele mai cumpărate de la florărie, ci acele pentru care trebuie să te apleci ca să le culegi. Nu trebuie ignorat faptul că ai nevoie de ceilalți pentru a fi fericit. Cînd sunt toți cei dragi lîngă tine atunci simți cu adevărat că trăiești.

Unde putem gasi fericirea?

Această căutare are sens și nu este ”vînare de vînt”. Sigmund Freud spune că: ”întreaga noastră viață, argumentează el, stă sub semnul principiului plăcerii. Satisfacerea nevoiilor noastre nu ne procură decît plăcerea de scurtă durată; de aceea, fericirea – ca stare permanentă ori ca ideal atins – nu este posibilă.”

Dar Epictet vine să contrazică acest lucru. El spune că omul fericit este acela care trăiește în armonie cu lucrurile sau își acceptă în întregime destinul.

Nu putem afirma ceva cu certitudine despre fericire, ci doar că ea este ceea ce percepe și simte fiecare. Ea este una dintre  marile întrebări ale umanității și va mai rămîne încă unul din misterele existenței noastre – un ideal pentru omul de ieri și de mîine.

Tu ești fericit?

Stagiar: Rebeja Irina

Exit mobile version