Site icon studentus.md

Cărți unice în Republica Moldova

Serviciul Carte Veche și Rară a Bibliotecii Naționale din Republica Moldova (BNRM) deține o colecție de peste 30.000 de cărți păstrate în condiții speciale. Printre acestea pot fi găsite cea mai mică și cea mai mare carte. Prima are doar 11 mm, iar a doua cuprinde peste 3.000 de pagini. De asemenea, aici pot fi găsite cărți cu coperțile sculptate în os, fildeș, argint sau ornamentate cu pietre semiprețioase.

Cea mai veche carte din Republica Moldova

Biblioteca Națională se poate mândri că deține în colecția sa cea mai veche carte de pe teritoriul țării, editată la Veneția în limba greacă, ce datează din anul 1566. Conținutul ei se referă la opera lui Aristotel și se numește „Comentarii la opera lui Aristotel” realizate de Donati Acciaioli, un renumit comentator al secolului al XVI-lea.

Cartea cea mai mică din Republica Moldova

În cadrul serviciului Carte Veche și Rară sunt păstrate cele mai mici cărți ce impresionează prin mărimea lor milimetrică. Acestea sunt scrise în diferite limbi: franceză, italiană, arabă. Cea mai mică dintre ele are doar 9 mm în lățime și 11 mm în înălțime și conține un verset din Coran în limba arabă, iar paginile sunt plisate. Aceasta a ajuns în posesia Bibliotecii în urma unei donații personale și poate fi purtată ca bijuterie, având forma unui medalion.

Pietre scumpe pentru înfrumusețarea coperților

O carte cu o copertă deosebită, realizată în tehnica filigranului (lucrare artistică asemănătoare ca aspect cu o dantelă, realizată din fire subțiri de aur, argint etc.), împodobită cu pietre semiprețioase precum ochi de tigru, ametist și carneol este păstrată în colecția serviciului Carte Veche și Rară. Aceasta a fost donată bibliotecii și provine din Tbilisi, Georgia. Are o vechime de 38 de ani, iar valoarea ei constă în maniera deosebită de realizare.

Puțini sunt cei care cunosc însă că aceste cărți rare nu sunt ferite de ochii lumii. Oricine își dorește să consulte o carte rară are această posibilitate dacă deține un permis de cititor. Astfel vă îndemn să mergeți personal și să vă încântați de aceste minunății pe care le avem în țara noastra dragă.

Nicoleta Vasiliev, Școala de Jurnalism STUDENTUS

Exit mobile version