Opt filme MOLDOVENEȘTI pe care să le vezi vara asta!

Ideea acestui articol a apărut acum câteva zile. Aveam chef de un film diferit de cele de la Hollywood și mi-am întrebat prietenii ce peliculă de producție autohtonă mi-ar recomanda. ’’În Moldova se fac filme?’’, ’’Nu privesc  filme moldovenești.’’, ’’Nu cunosc  nici un film de la noi, poate doar Tunul de Lemn.’’ Astea sunt doar  câteva dintre răspunsurile pe  care le-am primit. Mirată și indignată în același timp m-am gândit atunci la toate filmele bune și autentice care s-au făcut pe la noi în ultimii ani. Filme care atât de frumos redau specificul nostru basarabean. Filme care sunt total diferite de ceea  ce oferă marile studiouri cinematografice. Filme care abordează fiecare aspect al vieții din perspectiva realităților de aici. Acestea sunt marile delicii și avantaje ale cinematografiei autohtone.

Deci, dacă v-am intrigat vă propun spre vizionare o listă de 8 filme, numai bune de văzut vara asta.

1. Ce  Lume Minunată

Lungmetrajul bazat  pe evenimentele din 7-8 aprilie este de-a dreptul tulburător. Filmul conturează istoria lui Petru (Igor Babiac), un student care se întoarce în țară pentru vacanța de Paște. Ce nu știa el, este că aceasta avea să fie ultima sa vacanță. Producția pune-n evidență cele mai groaznice manifestări ale firii omenești: brutalitate animalică și bestialitatea nejustificată. Toate astea sunt transpuse pe fundalul unei nopți de coșmar, într-un comisariat de poliție din Chișinău. Pelicula semnată de Sergiu Cumarenco și regizată de Anatol Durbală este dedicată tuturor tinerilor-victime  ale protestelor din aprilie 2009.

  1. Afacerea Est

Filmul este o producție moldo-româno-lituaniană. Pelicula relatează povestea a doi prieteni basarabeni: Marian (Constantin Pușcașu), un suflet de poet și Petro (Ion Sapdaru), un aventurier cu idei trăsnite. Acțiunea se desfășoară într-un peisaj deplorabil, o Moldovă postsovietică-răscruce dintre Est și Vest. Iar personajele cât și relațiile dintre ele sunt din aceeași poveste. O poveste amuzantă, dar cu inflexiuni amărui. Cei doi tovarăși pun la cale un super plan prin care să se îmbogățească. Peripețiile încep atunci când totul se duce de râpă. Urmează desigur un plan B, apoi unul C, apoi alte răsturnări de situație care te țin cu sufletul la gură pe toată durata comediei. Comedia  în regia lui Igor Cobîleanschi s-a bucurat de o nominalizare la premiile GOPO.

  1. Culorile

Filmul spune o frumoasă poveste de dragoste (la prima impresie). Protagoniștii sunt Ana (Irina Vacarciuc), o tânără visătoare de la țară și Andrei(Ion Guzu), un bărbat care îi întoarce lumea pe dos. Totul începe frumos și roz, dar culorile se schimbă odată cu oamenii și sentimentele lor. Pelicula  regizată de talentata Irina Meșină este o dramă psihologică ca gen, dar și o  dramă bulversantă în  care se vor regăsi multe femei-victime ale violenței domestice. Producția realizată în 2013, impresionează prin autenticitatea jocului actoricesc. Scenele te frapează și te sperie în același timp, iar uneori te fac să uiți că este doar un film.

  1. Nunta în Basarabia 2009

Lungmetrajul este o producție moldo-română, filmată în totalitate în Republica Moldova. Eroii de aici sunt doi tineri: Vlad-dirijorul bucureștean și Vica-pianista de la Chișinău. Aceștia decid să  facă nuntă cu scopul de a aduna  banii necesari pentru o locuință. În afară  de nunta, propriu-zisă, pelicula tratează probleme de natură geopolitică și istorică-răni încă deschise pentru ambele maluri ale Prutului. Tematica este una sensibilă și incomodă. Iar elemente, precum  apartenența etnică și culturală, istoria, afilierea  Est-Vest vin să ne smulgă din zona de confort și să ne îndemne la meditație. ”Nunta în Basarabia este o producție în care toate întâmplările au fost duse în direcția comică și lirică, specifică basarabenilor. Pentru că basarabenii sunt un amestec de poezii cu lucruri amuzante. Sunt dramatici, pasionali”. A explicat regizorul Nap Toader pentru un portal media. Rolurile principale sunt interpretate de Vlad Logigan cel care îl joacă pe Vlad, iar personajul Victoria Bobu, cea care intră în pielea personajului Vica.

5.La Limita de jos a cerului 2013

Filmul este o colaborare moldo-română. Producția  relatează povestea lui Viorel (Igor Babiac), un tânăr sărac ce devine traficat  de droguri, influențat fiind de amicul său, Gîscă (Sergiu Voloc). Viorel se îndrăgostește de Maria, fapt care îl va marca. Gîscă visează să zboare cu  un deltaplan cârpit de el. Pelicula reflectă o realitate infectă, banditism și brutalitate înglobate într-un peisaj dezolant și plumburiu. Atmosfera este presărată de glume specifice graiului moldovenesc  și situații comice care mai atenuează din atrocitatea ambianței. Drama este regizată de  regizorul moldovean Igor Cobîleanschi. Acest film a fost propunerea R. Moldova pentru cel mai bun film străin  în 2014, dar nu a intrat în concurs.

  1. Alte Frunze de Dor 2016

Filmul este un scurtmetraj impresionant, inspirat din opera ”Frunze de Dor” de Ion Druță. Producția  scoate  în vizor probleme fundamentale ale Basarabiei precum sărăcia, migrația  și ecoul pe care  îl lasă acestea în sufletul oamenilor simpli. Or, despărțirile tragice sunt cele care ne marchează și ne mutilează destinele. Deliciul  peliculei este Trofimaș, năzbâtiosul cu ochi de cer este nevoit, însă să se maturizeze mult prea devreme. Filmul durează 18 minute  care te fac să treci prin tine drama moldovenilor care pleacă peste hotare pentru a-și câștiga existența. Drama este semnată de Victor Petraru. În distribuția filmului documentar au fost: Marin Crețu, Mariana Bratu, Ion Banaru și Vlad Scutaru.

7. The Sofa 2015

Este o comedie de scurt metraj. În rolurile principale sunt  doi  bărbați de vârsta a 3-a (Mihai Curagău și Sergiu Finiti) puși pe șotii. ”Este o istorioară despre doi bătrâni, care trăiesc într-un azil. Și într-o zi ei sunt invitați la nunta unei prietene din copilărie. Neștiind ce să dăruiască, ei pornesc la drum. Ieșind din azil dau de un divan – idee bună de cadou pentru nuntă. Fură o mașină, încarcă divanul și pornesc la drum, dar ei nu știu că acest divan este căutat de un hoț”. Relatează regizoarea Iulia Puică pentru un portal media. ”Hmm…oare la ce să-i trebuiască o veche și biată canapea unui hoț serios? Dacă și voi v-ați pus această întrebare, atunci vă îndemn să începeți vizionarea cu ’’Divanul buclucaș”!

  1. Serialul 3+3 2013

Este primul serial de comedie autohton. Protagoniștii sunt șase tineri. Aceștia se cunosc la începutul anului de studii, iar între ei se leagă o frumoasă prietenie. Începând din acest moment  aventurile și buna dispoziție vor fi la ordinea zilei. Condimentele care dau gust vieții de student sunt omniprezente. Mă refer, desigur la petrecerile studențești, proiecte de curs, flirturi, restanțe etc. Gașca 3+3 este una a contrastelor. Tinerii sunt total diferiți. O să ai ocazia să-i cunoști pe tocilara grupului, fata cu fițe, macho-manul, băieții de la sindicat (care le rezolvă pe toate) sau prietenul căruia mereu îi este foame. Ceea ce îi unește  pe toți este însă, energia debordantă, spiritul dezinvolt și distracțiile. Regizorul filmului este producătorul de videoclipuri, Octavian Kobzon Malai.  Rolurile principale sunt interpretate  de: Ana Tkacenko, Doina Sclifos, interpreta Tany Vander, Cristian  Pletiniuc, Ianoș Petrașcu și Nicu Țurcanu.