Site icon studentus.md

Exemplu de bune practici cu Mihai Pochin

Cum e să-ți faci studiile în UE. Oportunități.

– Spune-ne ceva despre tine. Povestește nouă cine este Mihai Pochin?

– Sînt un student al Universității Tehnice din Moldova. În 2009 am fost admis la facultatea Radioelectronica și Telecomunicațiile. Pe parcursul anilor m-am străduit și cred că am reușit să fac față la toate cerințele ce țin de studii, respectiv am simțit nevoia să mă implic și în activități extracuriculare. În anul 2 de studii am fost ales Președintele Biroului Sindical Studențesc al facultății. Sînt mîndru că am deținut funcția respectivă, mi-a oferit posibilitatea să lărgesc orizontul de oportunități, să-mi depășesc unele bariere psihologice. Ciclul de Licență am finisat cu succes și am decis imediat să depun actele pentru ciclul de Master. Așadar, acum sînt masterand și mă mîndresc cu acest fapt.

– Încă odată s-a confirmat faptul că ești perfectă candidatură pentru interviul de azi, deoarece subiectul nostru sună ca „Exemple de bune practici”. În această temă am hotărît să aducem exemple chiar din viața reală a persoanelor ce au reușit să-și facă studiile peste hotare și să obține careva oportunități, cum ar fi cămin, bursa etc. Apropo, povestește chiar și despre bursa oferită ție în cicluc de masterat.

– Este într-adevăr o întrebare importantă. Însăși proiect la care am apelat prevede faptul că în cazul în care ești aceptat în acest proiect de mobilitate, automat devii bursier, deci deții o bursă și nu ai nevoie să achiți contractul.  Pot să asigur că bursa acoperă toate cheltuielile ce ține de partea socială, organizatorică.

– Și cum ai ajuns tu să-ți faci studiile în Cehia? Cum ai hotărît să pleci în general?

– Totul s-a  început de la dorință. Odată ce am avut dorința să am o amprentă internașională în studiile mele, am început să mă uit cu alți ochi la același departament de studii internaționale, să vizualizez și să verific fiecare noutate ce ține de programa de mobilitate. Am participat la prezentarea proiectului de mobilitate, am studiat toată informația necesară și… am „dat foc la ghete”, cum se spune la noi. Totul deja a mers în mod obișnuit – pregătirea documentelor, depunerea lor pe platforma online către pagina-web a programului. Clar lucru, așteptarea a fost cea mai grea.

– Vreau să te întreb despre  prima lună de învăţământ în Cehia. Ce impresii ți-ai făcut? Poate te-ai adaptat mai greu? Ai fost primit cu brațele deschise?

– Prima lună, ca atare, este și cea mai memorabilă lună. Chiar a fost plină de impresii… desigur, impresiile continuă să apare, dar oricum prima lună rămîne de neuitat. A fost una foarte reușită. Vreau să spun mulțumesc clubului studențesc care, desigur, este alcătuit de studenți ce aufost mereu alături în perioada de adaptare. Ne ajutau cu toată informația despre facultate, cameră, infrastructură, în general, orașul studențesc. Ce ține însăși de învățămînt – este puțin altă sistemă. Unii profesori au rămas un pic mirați pozitiv de faptul că la lecții în urma unui curs eu făceam notițe, conspectam. Aici totul este în format electronic, ei lucrează pe versiunea e-learning, respectiv, toată informația este accesibilă online. Nu e chiar nevoie de notițe.

– Apropo de graficul orelor – îţi permite să lucrezi în paralel? Sînt în favoarea studentului sau aveți ore de dimineață pînă seară?

– Dacă vorbim de lucru full-time, atunci este exclus. Lucrul part-time ar fi o variantă, însă depinde de orar. Sînt zile cînd am lecții în prima jumătate, sînt zile cînd am lecții în a 2-a jumătate, respectiv nu prea este posibiltate să reușești cu un job. Totul depinde de program.

–  Mai ai mulţi colegi moldoveni? Ce facultate faci?

– Sîntem doar doi colegi moldoveni. Însă nu este o problemă, aici este o sumedenie de studenți începînd cu Spania, Portugalia și finisînd cu Thailanda și Coreea. Este o bună posibilitate să facem schimb de experiență, de idei. În general, altă lume, cu alte valori și principii. Facultatea mea se numește Electronica și Informatica, deci continuu calea care am început-o în Moldova. Fac studii în anul 2 de Masterat.

– Te-ai reântoarce în Moldova ca să-ţi continui cariera?

 – Cu siguranță m-aș reîntoarce. În firea mea sînt un patriot. În viața existe multe surprize și nici nu știi ce va apărea în următorul moment chiar și aici, pe loc. Totul este relativ dar plănuiesc numai decît să mă-ntorc în Moldova și să fac ceva bun și frumos pentru țara mea.

– Ai recomanda celor care te ascultă să aplice la studii în Cehia?

– Cu siguranța, da. Sincer, tot ce ține de studii în afara Republicii Moldova merită, cel puțin, de încercat. În ansamblu, luînd în consiferație impresiile, experiența, da, chiar recomand tuturor. E foarte important să aibă dorința. Dacă este dorința, atunci chiar poți trece peste orice obstacol și barieră. Odată ce faci studiile peste hotare – poți împrumuta multe particularități ce țin de factorul de studii, orașul, infrastructură, în general, idei car pot fi implementate la noi în Moldova. Toți care au cel puțin un gînd să plece peste hotare – depuneți actele, acumulați tot pachetul de documente necesare și încercați!

Emisiunea inregistrata

{mp3remote}/images/Radio/Emisiuni/Europa_studenti/MihaiPochinprelucrat128Kbit.mp3{/mp3remote}

Exit mobile version