Canicula este un fenomen meteorologic are apare tot mai frecvent în procesul de încălzire globală, astfel meteorologii din America susțin că primele șase luni din acest an au fost cele mai călduroase din 1880, de când se fac măsurători.
Schimbările meteorologice afectează oamenii, unele plante, ele nu se pot adapta la schimbările climatice, astfel se depistează efecte negative asupra unor ecosisteme, atât terestre, cât și acvatice. În unele zone apele au scăzut, iar solul a început să crape, sub efectul arșiței.
Semnificația codurilor de culori pentru temperaturi ridicate:
COD VERDE = sub 35 grade Celsius, în intervalul: 11:00-17:00;
COD GALBEN = de la 35 până la 38 grade Celsius, în intervalul: 11:00-17:00;
COD PORTOCALIU = de la 38 până la 40 grade Celsius, în intervalul: 11:00-17:00;
COD ROȘU = peste 40 grade Celsius, în intervalul: 11:00-17:00.
Reamintim că la începutul lunii august în nouă țări din Europa a fost emis Cod roșu de caniculă, temperaturile între 30 și 40 grade Celsius pe teritoriul între Elveția, Ungaria și din sudul Poloniei până în Sicilia.
Cea mai gravă situație pare a fi în Balcanii de Vest: Serbia și Croația sunt integral sub avertizare de cod roșu toată ziua. Canicula este cauzată de un front cald venit din Africa, care s-a abătut de câteva zile peste sudul și centrul Europei.
Lucifer – așa au numit italienii valul de caniculă venit în peninsulă din Africa. Niciodată în ultimii 200 de ani nu a fost atât de cald, au spus meteorologii.
La Roma şi Bologna au fost înregistrate temperaturi de 41 de grade. Iar la Napoli a fost și mai rău: s-au simţit peste 50 de grade Celsius. Chiar şi în nordul ţării, la Milano, a fost extrem de cald.
Specialiștii recomandă:
- excluderea consumului de alcool;
- excluderea băuturilor cu conținut ridicat de cofeină (ceai, cafea) și zahăr (sucuri sau răcoritoare carbogazoase);
- consum regulat de apă pură în interval de 15-20 de minute;
- purtați haine din fibre naturale.