Site icon studentus.md

Diagnosticarea precoce a tumorilor maligne la copii duce la creșterea supraviețuirii

În 2016, numărul cazurilor noi de tumori maligne la copii a crescut. În Republica Moldova, la 100 de mii de copii în vârstă de 0-17 ani revin în medie 13,5 cazuri noi, comparativ cu 8,8 cazuri în anul 2012. Medicii Institutului Oncologic din Chișinău confirmă că în ultimii ani numărul copiilor cu tumori maligne aflaţi la evidența instituției a crescut.

„Cancerul a întinerit”, susțin medicii oncologi. Copiii ajung mai des la Institutul Oncologic. Acest lucru se întâmplă și pentru că medicii de familie trimit mai frecvent copiii cu suspiciune la procese maligne la consultația medicilor onco-pediatri, ţinând cont de faptul că numărul bolnavilor de cancer creşte anual, iar responsabilitatea şi frica îmbolnăvirii a devenit mai mare. Și populația frecvent se adresează de sine stătător la consultația medicilor specialiști din cadrul Institutului Oncologic, se menționează într-un răspuns al instituției medicale la o solicitare a Agenției de presă IPN.

Specialiștii precizează că datorită tratamentelor moderne actuale, rata supraviețuirii copiilor cu tumori maligne a crescut. S-a mărit și numărul copiilor aflaţi la evidenţă. Rezultatele tratamentului aplicat pentru tumorile maligne la copii sunt direct proporționale cu gradul de avansare a procesului tumoral, din acest motiv diagnosticarea precoce a bolii duce la creșterea supraviețuirii. Cu cât mai precoce va fi suspectat şi diagnosticat procesul tumoral, cu atât tratamentul specific va fi mai eficace.

Medicii susțin că un factor important în aparența tumorilor maligne este caracterul ereditar, din acest motiv trebuie de acordată o atenție deosebită acestor familii.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică pentru anul 2016, în structura incidenței prin tumori maligne în cazul copiilor prevalează țesutul limfoid, hematopoietic şi înrudite ale acestuia – 52,2%, creier şi alte părți ale sistemului nervos central – 16,3%, rinichi și bazinetul renal – 10,9% etc. Incidența prin tumori maligne este mai mare la fete (14,8 cazuri la 100 mii fete, comparativ cu 12,3 cazuri la 100 mii băieți) și la copiii cu vârsta de 5-14 ani.

Exit mobile version