Site icon studentus.md

Din 2018 buletine de știri și în limbajul mimico-gestual

Consiliul Coordonator al Audiovizualului a aprobat un proiect de decizie prin care radiodifuzorii vor trebui să transmită zilnic, din 1 septembrie, câte un buletin de ştiri, între orele 17.00 şi 23.00, și în limbajul mimico-gestual sau prin titrare sincron în limba română pentru persoanelor cu deficienţe de auz şi prin semnal sonor pentru persoane cu deficienţe de vedere, transmite IPN.

Titrele vor trebui să fie amplasate în partea de jos a ecranului, să aibă o mărime citibilă, să fie cu o viteză medie de rulare, să corespundă cu esența și imaginile difuzate, de asemenea literele să fie puțin mai îngroșate de culoare albă, având un contur de culoare neagră.

În buletinele de știri, în timpul intervievării persoanelor, trebuie să fie rostit numele, prenumele și funcția acestora. Posturile de televiziune vor difuza prognoza meteo în format video, cât și audio. Radiodifuzorii, după fiecare buletin meteo, vor indica sursele folosite la prezentarea acestora. Programele de importanţă majoră sau rezumatele acestora, mesajele de urgenţă, de securitate sau sănătate publică,vor fi difuzate în limbajul mimico-gestual sau prin titrare sincron în limba română.

De asemenea din 1 ianuarie 2018, fiecare post de televiziune cu acoperire naţională este obligat să asigure accesibilitatea persoanelor cu deficiențe de auz sau vedere la serviciile de programe în timpul campaniilor electorale. Dezbaterile electorale vor fi transmise în reluare în limbajul mimico-gestual sau prin titrare sincron. Radiodifuzorii naţionali sunt obligaţi să asigure accesibilitatea la totalitatea programelor de actualități și spoturi electorale, prin difuzarea acestora în limbajul mimico-gestual sau prin titrare sincron ale acestora.

Prezenți la ședința CCA, reprezentanții radiodifuzorilor au motivat lipsa interpreților de limbaj mimico-gestual pentru a pune în aplicare prevederile deciziei CCA. În acest context, reprezentantul Asociației Surzilor s-a arătat disponibil să ajute radiodifuzorii cu elementele necesare pentru interpretarea mesajului transmis, mai ales că interpreții sunt formați în cadrul Asociației respective.

În Moldova există 17 interpreți de limbaj mimico-gestual la Asociația Surzilor, licențiați la Ministerul Justiției, care pot fi contractați de radiodifuzori pentru a interpreta buletinele de știri.

Exit mobile version