Site icon studentus.md

(Interviu) ,, Diferența dintre poliție și carabinieri, ține doar de denumire…”

Au grijă să menţină ordinea publică şi să apere instituţiile statului – este vorba despre poliţiştii din Departamentul Trupelor de Carabinieri, care au apărut în anul 1992. Ei sunt printre primii care au luat parte la conflictul de la Nistru. Mai mult de 20 de ani principalul scop al băieţilor în negru este asigurarea şi restabilirea ordinii publice. Mai multe detalii despre cum să faci față exigențelor impuse de această profesie, am aflat de la Roman Ilescu, care de mai mult timp activează în acest domeniu.

Cum derulează trecerea de la serviciul militar în termen la serviciul militar pe bază de contract?

Actualmente, trecerea militarilor de la serviciul militar în termen la serviciul militar prin contract este o necesitate stringentă pentru trupele de carabinieri, deoarece, preluând integral sarcinile de menţinere, asigurare și restabilire a ordinii publice pe întreg teritoriul ţării, trupele de carabinieri trebuie să dispună de cadre profesioniste, gata mereu să intervină la necesitate. În timp ce faci serviciul militar în termen și ai îndeplinit 6,7 luni de stagiere, poți și dacă ai dorință să continui serviciul în bază de contract. Eu am terminat armata dupa care m-am angajat.

De ce ai ales această profesie, cine sau ce te-a motivat?
Fiind o persoană cu caracter puternic și forma fizică corespunzătoare cerințelor, am avut imboldul și dorința personală de a-mi continua cariera în domeniul poliției. Am ales să fac ceea ce- mi place și mă caracterizează.

Pentru a activa în acest domeniu, ce trebuie să cunoască un carabinier specialist?
Carabinierii în primul rînd trebuie să cunoască legea, drepturile și obligațiile. După care sigur puterea de a nu permite încalcarea legii și tulburarea liniștii publice.
Puncte esențiale ar fi că trupele de carabinieri: a) veghează permanent, potrivit legii, împreună cu poliţia, la asigurarea măsurilor pentru menţinerea ordinii de drept, apărarea drepturilor, libertăţilor fundamentale şi intereselor legitime ale cetăţenilor;
b) sprijină organele de poliţie sau activează independent în menţinerea ordinii publice şi în combaterea criminalităţii;
c) asigură paza şi apărarea unor obiective şi transporturi de importanţă deosebită;
d) participă la asigurarea regimului juridic stabilit pentru durata stării de urgenţă, de asediu şi de război;
e) participă la lichidarea consecinţelor avariilor sau ale situaţiilor excepţionale cu caracter natural, tehnogen ori ecologic.

Care au fost exigenţele impuse faţă de instruirea şi pregătirea ta în calitate de carabinier?
În primul rînd trebuie să fii un soldat exemplar. Fiind exemplar și capabil, conducerea m-a trimis la cursuri pentru a fi conducător de pluton. După cursurile pe care le-am finisat cu succes, la reîntoarcerea în unitate mi-au dat funcția de locțiitor al comandantului de pluton.
Doar prin exigență și instruire mai severă am ajuns unde mi-am propus.

Care este scopul participării carabinierilor moldoveni la misiunile internaţionale?Ai participat și tu?
Participarea militarilor-carabinieri la misiunile internaţionale de menţinere a păcii și la cele umanitare este un pas relativ nou și important pentru activitatea trupelor, scopul acesteia fiind de a menţine stabilitatea și securitatea atât în interiorul ţării, cât și peste hotarele ei. Participarea reprezintă o dovadă a calităţilor profesionale, o dovadă a aspiraţiilor statului de a promova ideile păcii. În esență scopul nostru este de a nu permite incidente din care sa aibă de suferit atît persoanele străine cît și cetățenii (politicienii) Republicii Moldova. Astfel, am participat și eu de nenumărate ori în asemenea misiuni.
De cit timp activezi în calitate de carabinier?
Activez ca carabinier de un an jumătate, ceea ce m-a ajutat să evoluiez profesional foarte mult.

Ai întîlnit dificultăți în timpul apărării obiectivelor, misiunilor diplomatice și a gestionării ordinii publice ?
Nu prea am întîlnit dificultăți în timpul apărării obiectivelor ,misiunilor diplomatice și a gestionării ordinii publice, pentru că mereu am fost pregătit de orice. Din moment ce ai ales să activezi în acest domeniu trebuie să te conformezi circumstanțelor și să faci față oricărei situații neprevăzute.
Care este salariul uni carabinier?
Salariul este de 3500 -4200 lei. Practic, pentru noi este un salariu mic, care nu acoperă nicidecum, necesitățile noastre și cu asta spun tot.

În viziunea ta care este diferența dintre Poliție și Carabinieri?
Diferența dintre poliție și carabinieri, ține doar de denumire, obligațiunile și drepturile sunt la ambele structuri aceleași.

Ce schimbări sau reforme ai introduce pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă?
Aș schimba radical drepturile carabinierilor și anume aș pune accentul pentru prioritate lor și ca cetățenii să stimeze carabinierul la fel,ca un colaborator de poliție, deoarece îndeplinesc aceleași misiuni.

Mulțumesc. Îți urez noi succese în nobila misiune, ascensiune în plan profesional şi realizări frumoase.

Exit mobile version