Migrația, cea mai mare problemă a Republicii Moldova

Migrație

  Tot mai mulți tinerii pleacă peste hotare pentru o viață mai bună, iar țara noastră rămâne fără generație. Populația cu fiecare an scade, iar cele mai mari cauze ar fi lipsa salariilor decente pentru un trăi fără probleme și a unui mediu bun pentru dezvoltare. Mortalitatea acea care ar fi trebuit să fie pe planul doi, a ajuns să fie pe locul I, întrecând natalitatea iar aceasta indică lipsa competenței unei țări care poate să asigure o viață bună pentru  poporului ei.

  Acum satele din Republica Moldova sunt pustii, iar tot mai mulți bătrâni își așteaptă odraslele să le pășească pragul. Copiii își așteaptă părinții, săi îmbrățișeze și să petreacă copilăria alături de ei, dar sacrificiul este făcut pentru o viață mai bună, pentru a scăpa de sărăcia, mizeria și condițiile proaste în care trăiesc. În Moldova sunt nouă sate, în care nu este nici un locuitor sau trăiesc ultimii 3-4 săteni: Cuconeștii Vechi, Popovca din Cantemir, Darcauții Noi, Vantina Mică etc. Aceste sate reprezintă neglijarea autorităților privind problema demografică a țării. După destrămarea URSS, mulți dintre ei au ales să descopere tărâmurile care erau închise și să guste din libertate de care erau privați din cauza acelui regim. Toți mai multe case stau părăsite, așteptându-și stăpânii să se întoarcă sau sunt puse la vânzare pentru ca locuitorii ei  să nu mai revină acasă, găsindu-și calea în străinătate.

  Această problemă trebuie  sa fie rezolvată rapid, dacă la începutul anilui ’90 erau aproape patru milioane de oameni, acum abia trece de doua milioane. Numărul scade pe zi ce trece, lăsând în urma lor inimi frânte, lacrimi amare și suflete care vor aștepta să revină acasă.

Stagiar: Chiperi Alina