Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Munca (ANOFM) a prezentat recent Prognoza pieței muncii pentru anul 2021 și Barometrul oportunităților de angajare, inclusiv în contextul crizei provocate de COVID-19. În anul 2020 forța de muncă (populația activă) a Republicii Moldova, care include populația ocupată plus șomerii, a constituit 867,3 mii persoane, fiind în descreștere cu 5,7% față de anul 2019 (919,3 mii).
Anul 2021 vine însă cu noi prognoze, astfel, se consideră că în anul 2021, numărul scriptic de angajați va crește ușor comparativ cu anul 2020, creând oportunități de angajare pentru programatori, medici, asistenți medicali, operatori vânzări, cusători, conducători auto, operatori în telecomunicații, electrogazosudori etc.
Prognoza pieței muncii pe termen scurt a fost elaborată în urma chestionării unui eșantion de 2949 de angajatori din diverse ramuri ale economiei nationale, din care 74,3% sunt din sectorul privat, 18,7% din sectorul public, şi 7% reprezintă companii cu altă formă de proprietate, ponderea cea mai mare constituind angajatorii cu un număr mai mic de 50 angajați (cca 68%).
Ponderea cea mai mare din eşantion, conform activităţilor economice, revine agenţilor economici din comerţul cu amănuntul 28%, urmată de industria prelucrătoare 11%.
Rezultatele studiului efectuat de experții ANOFM servește la evaluarea schimbărilor ce vor avea loc pe piața muncii, informarea absolvenților gimnaziilor și liceelor despre profesiile prioritar solicitate pe piața muncii, inclusiv ghidarea în carieră.
La fel, studiul va servi la identificarea numărului de persoane ce urmează a fi îndreptate la cursuri de formare profesională a șomerilor, cât și la planificarea activității Agenției Naționale și subdiviziunilor teritoriale, inclusiv planificarea financiară.
Șomajul este o problemă actuală în Republica Moldova, iar în anul 2020 numărul șomerilor, estimat conform definiției Biroului Internațional al Muncii (BIM), a fost de 33,1 mii, fiind în descreștere față de nivelul anului 2019 (46,9 mii). Șomajul a afectat într-o proporție mai mare bărbații, care au constituit 59,5% din total șomeri şi persoanele din mediul rural – 53,2%.
Mai multe informații despre Forța de muncă în Republica Moldova, ocuparea și șomajul în anul 2020 puteți găsi aici, iar informațiile despre noile prognoze privind anul 2021 le găsiți accesând aici.
Mihaela Timotin, Școala de Jurnalism STUDENTUS