Site icon studentus.md

Republica Moldova – problemele și dificultățile ale agricultorilor

Republica Moldova are perspective în agricultură, dar, în acelaşi timp, se confruntă cu probleme majore în domeniul dat. Aceste probleme trebuie soluționată cu ajutorul autorităţilor.Scumpirea carburanților, a prețului îngrășămintelor minerale și lipsa piețelor de desfacere sunt doar câteva dintre problemele cu care zilnic se confruntă agricultorii din R. Moldova. De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, situația agricultorilor a devenit mai șubredă.

Agenții economici din Republica Moldova se confruntă cu multe probleme în activitățile gospodărești. Însă ei nu cedează în fața dificultăților și continuă dezvoltarea afacerilor agricole prin investiții, muncă, timp și riscuri. Toate sunt pentru a asigura populația cu hrană de calitate. Afacerile în agricultură sunt considerate cele mai riscante, deoarece sunt condiționate de factorii climaterici și biologici. Astfel, dintre toate problemele agricultorilor, insuficiența, uneori chiar lipsa, brațelor de muncă calificate și necalificate reprezintă una din preocupările primordiale ale acestora. De aceea, unii agricultori sunt nevoiți să opteze pentru recoltarea cât mai mult mecanizată. O altă problemă majoră este lipsa pieții de desfacere, dar și prețurile mici la producția agricolă și prețurile ridicate la pesticide, semințe, tehnică ș.a.

Modificările climatice influențează asupra sensul extinderii aridizării zonelor agricole întinse. Astfel, temperaturile peste medie din perioada curentă și lipsa precipitațiilor vor influența recolta. Serviciul Hidrometeorologic susține că agricultorii vor recolta, în medie, până la 3,1 tone de grâu la hectar față de 3,1 tone recolta din anul precedent. „În anii în care sunt condiţii meteorologice bune, avem producţii bune, în anii în care nu avem vreme bună, producţiile scad. Ajungem la aceeaşi concluzie, dacă nu este refăcut sistemul de irigaţii, vom avea această problemă în mod ciclic, o dată la câţiva ani”, a spus Victor Ursu.

Ca urmare a reducerii producției agricole, prognozată pentru anul curent, am putea asista la o creștere a prețurilor.  În acest context, fermierii sunt îngrijoraţi că nu îşi vor putea recupera investiţiile făcute. În același timp, o producție agricolă mai mică poate avea afecte și asupra forței de muncă, care cumulează o treime din totalul populației ocupate.

Totodată, ponderea limitată a investiţiilor în agricultură impune o presiune suplimentară asupra competitivităţii pe termen lung a sectorului. Deşi ponderea investiţiilor agricole în totalul investiţiilor a crescut în ultimii ani, această majorare de capital nu este suficientă pentru a opri deprecierea grea a activelor agricole. Măsura-cheie a investiţiilor, ce reprezintă importul de utilaje şi echipamente agricole, a apărut doar în ultimii ani, stimulată de excesul de venituri generate urmare a creşterii preţurilor la producţia agricolă, precum şi de realinierea programelor guvernamentale la subvenţionarea investiţiilor.

Odată cu scumpirea motorinei și a metalului, s-a majorat și prețul pentru piesele utilajelor agricole și cel al serviciilor de întreținere a tehnicii agricole.

În ultimele trei luni, prețul carburanților a crescut în mod constant în R. Moldova, ceea ce afectează și agricultorii : „Neavând alte alternative, am achiziționat motorină, așa scumpă cum este ea. Guvernul a promis că toate chestiile astea (motorina, îngrășămintele etc.) vor fi subvenționate. Sperăm să ne ajute cu ceva, dar mă gândesc că problema aceasta nu-i doar la noi, în R. Moldova. Toate țările din lume se confruntă cu asta și, evident, în toate țările se vor majora prețurile la toate produsele”, explică un agricultor din centru țării – Ion Sturza.

Pe 4 aprilie 2022, Guvernul Republicii Moldova a aprobat o serie de modificări  privind principiile de subvenționare, fiind inclus un set de înlesniri pentru agricultori.

Astfel, a fost aprobată majorarea de la 50% la 75% a subvenției pentru investițiile efectuate de grupurile de producători și cooperativele de întreprinzător în dezvoltarea infrastructurii post-recoltare și procesare. Respectiv, plafonul subvențiilor va crește de la 5 milioane la 7 milioane de lei pentru un an de subvenționare.

Agricultura în RM dispune de un potenţial natural, uman, dar mai puţin economic de dezvoltare, existînd decalaje mari în înzestrarea tehnică, productivitatea muncii, utilizarea de îngrăşăminte, inovare în domeniu, cu toate acestea, prin politici coerente de modernizare, măsuri bine calculate şi eforturi comune ale autorităţilor, producătorilor şi exportatorilor putem contribui la reabilitarea şi dezvoltarea agriculturii, la dezvoltarea ţării noastre şi la bunăstarea poporului acestei ţări.

A realizat: Carp Maria

Exit mobile version