Site icon studentus.md

Traficat, deci fără drepturi !

Datele statistice ne spun că anual în lume sunt traficate peste 600.000 de persoane, datele oficiale însă nu ne indică proporțiile reale ale acestui fenomen, fapt datorat ratelor nesemnificative de raportare a cazurilor, astfel cifrele reale ajung la milioane. Conform datelor statistice oferite de Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova pe anul 2016 cu privire la cazurile de trafic uman 67% de persoane traficate sunt femei, 18% – bărbați, 15%- copii (dintre care 10% fete și 5% băieți).

Conform art.165 al Codului penal al Republicii Moldova, „traficul de ființe umane este recrutarea, transportul sau transferul unei persoane și impunerea la muncă forțată fără consințământul acesteia”. Deci, de aici încolo o persoană traficată devine o persoană fără nume, naționalitate și drepturi. O persoană care își urmează calea în beznă, unde va cerși, va practica prostituția sau îi vor fi prelevate organele.

Moldova continuă să se numere printre “pieţele” cele mai înfloritoare pentru exploatarea sexuală, munca forţată şi traficul de organe. După declararea independenţei Moldovei, circa 800 mii de persoane au emigrat pentru a scăpa de sărăcie. Traficanţii se folosesc de această emigrare masivă, legală şi ilegală. Traficul de fiinţe umane a afectat mai toate vârstele. Conform datelor Centrului «La Strada», care cuprind o perioadă de peste zece ani, cea mai tânără victimă, la momentul racolării, avea 4 ani, iar cea mai în vârstă – 60 de ani. Cele mai multe victime sunt din mediul rural (circa 48%), după care vin locuitorii oraşelor mici sau suburbiilor (30%) şi populaţia din mediul urban (22%).

Conducerea țării încearcă să informeze cît mai bine persoanele ca acestea să nu cadă pradă în plasele traficanților. Astfel înainte de a pleca peste hotare este oportun de a studia în detalii informaţiile prezentate pe site-urile organizaţiilor care activează în domeniul promovării migraţiei legale, prevenirii şi asistenţei victimelor traficului de fiinţe umane, cum ar fi:

Minorii care sunt mai ușor de influențat deasemenea sunt informați datorită unor proiecte, unul dintre acestea a fost lansat în Chișinău cu genericul „Prevenirea traficului de minori”. În cadrul acestui proiect copii au primit broșuri, au vorbit pe subiectul traficului de minori și au primit mai multe sfaturi utile.

Consolidarea și sensibilizarea societății în jurul acestei probleme ar putea să scadă numărul persoanelor traficate, deoarece o persoană informată este o persoană în siguranță. Cum spunea Alfred Korzybski „Să priveşti fiinţele umane ca pe nişte unelte, ca pe nişte instrumente, care să fie utilizate de alte fiinţe umane nu este doar neştiinţific ci respingător, stupid şi limitat”. Anume din acest motiv trebuie să fim oameni, nu doar indivizi stupizi și limitați!

Exit mobile version