Site icon studentus.md

Veniturile şi cheltuielile populaţiei în anul 2020 (infografic)

Conform Biroului Naţional de Statistică din Republica Moldova, în anul 2020, veniturile disponibile ale populaţiei au constituit în medie pe o persoană pe lună 3096,6 lei, fiind în creştere cu 7,5% faţă de anul precedent. 

Câștigurile salariale reprezintă cea mai importantă sursă de venit a populației, cu o pondere de 50,2%. A doua sursă de venit după importanță sunt prestațiile sociale, ce constituie 19,3% din veniturile disponibile medii lunare ale populaţiei. La formarea veniturilor au contribuit şi activităţile pe cont propriu cu o pondere de 14,6% din veniturile medii lunare ale unei persoane. Activitatea individuală agricolă reprezintă 8,3% din activităţile pe cont propriu, iar 6,3% au fost obţinute din activitatea individuală non-agricolă.

Transferurile băneşti din afara ţării rămân a fi o sursă semnificativă pentru bugetul gospodăriilor. În medie, acestea reprezintă 12,9% în veniturile totale. Populaţia rurală, în comparaţie cu cea urbană, este dependentă într-o proporţie mai mare de transferurile din afara ţării, ponderea acestora în venituri fiind de 16,1% faţă de 9,4% în cazul populaţiei din mediul urban.

Cheltuielile medii lunare de consum ale populaţiei, în anul 2020, au constituit în medie pe o persoană 2791,2 lei și au rămas practic la nivelul anului precedent.

Mai multe informații și detalii cu privire la acest subiect aflați de pe siteul: https://statistica.gov.md/newsview.php?l=ro&idc=168&id=6948

Echipa redacțională a Școlii de Jurnalism STUDENTUS

Exit mobile version