Fiecare tînăr își dă perfect seama că toată teoria pe care a învățat-o, pînă la o anumită perioadă a studiilor, trebuie pusă în practică și pornește în căutarea unui job. Aici se confruntă cu un mare paradox, majoritatea dintre anunţurile de angajare au o cerinţă căreia studenţii, şi chiar proaspeţii absolvenţi, nu îi pot face faţă: experienţă de muncă, în domeniu, de minim un an.
Mulți dintre studenți își pun întrebarea de unde să ai experiență dacă nimeni nu te acceptă fără experiență?
Specialiștii în domeniu afirmă că experiența se acumulează la posturile radio și TV locale, aceasta în cazul junaliștilor. În cadrul unei vizite la Universitatea de Stat din Moldova, Mircea Surdu, director la Televiziunea Națională a afirmat „acum cît mai sunteți studenți mergeți la ziare, radiouri și posturi TV, faceți voluntariat, așa veți căpăta experiență”.
De unde să acumuleze un student experiență? Aceasta a fost întrebarea adresată și cîtorva persoane angajate în cîmpul muncii. Răspunsurile au fost diverse, dar printre ele se găsește unul comun – voluntariatul.
Olesea Potereanu, editor și redactor, afirmă: experiența o poate face ca voluntar în cadrul unei companii în care preconizează studentul să se angajeze. Așa ar trebui să fie; adică angajatorul să ofere posibilitate studenților fără experiență să lucreze la început voluntar, exact după programul de lucru, iar apoi, dacă este acceptat, după experiența primită să-l angajeze!
Turcu Ecaterina: sunt locuri unde absolventul este binevenit și fără experiență, în cazul în care are cunoștințe și inițiativă, doar că salariul este minim. Așa că pentru a acumula experiență, trebuie să accepte salariul care este și să tindă spre ceva mai mult.
Dan Talmaciu, angajat în România: asta-i o problemă generală și înRomânia. Experiența se capătă prin voluntariat în domeniu, la ONG-urile din domeniu, se capătă prin implicare în proiecte extracurriculare, prin practică în domeniu.
Șarpe Alina, studentă în România: trebuie expriență pentru angajare, nu esti angajat că nu ai experiență – ar fi un cerc închis pînă la urmă, dar uite că totuși lumea se angajează. Toți au pornit fără experiență. Poate voi fi dură că voi spune asta, însă, dragii mei, mai multă dorință, mai multă perseverență și se rezolvă problema. Fiți originali, aratați bine cînd mergeți să depuneți CV-ul, vorbiți frumos, fiți, uneori, cu tupeu și să vedeți că se schimbă lucrurile.
Este important, ca atunci cînd nu aveți experiența necesară pentru job-ul dorit, să fiți foarte convingători în timpul interviului de angajare și să dovediți angajatorului că aveți calitățile pe care le caută la viitorul angajat. Trebuie să știți că atunci cînd caută persoane cu experiență, angajatorii vor să se asigure și de calitatea lor.
Petru Cosoi, USM