Site icon studentus.md

Cum să îți alegi universitatea

În zilele noastre sunt o mulțime de cercuri extrașcolare, care sunt frecventate de elevi pentru a-și găsi pasiunea, iar cînd ajung absolvenți, apare o întrebare enormă ”Ce să aleg, ce fel de studii fac mai departe?”.

 

Închipuiți-vă că aveți 17-18 ani, iar ultimii 5 v-ați petrecut timpul liber la un cerc de broderie sau pictură, ați cîntat la chitară sau pian, ați făcut dansuri sau canto și nu v-ați îndoit un minut de alegerea pe care ați făcut-o în privința acestei activități, iar cînd vine timpul să vă alegeți o instituție de învățămînt superior, vă apare întrebarea cea mare-dacă merită să mergeți mai departe în direcția pasiunii și viselor voastre sau să alegeți ceva mai real dar mai puțin atrăgător.

Ca să faceți alegerea corectă, trebuie în primul rînd să lăsați deoparte toate sfaturile și îndemnările celorlalți și să răspundeți singuri la următoarele întrebări.

1. În ce domeniu vreu să activez mai departe?
Aici ar fi mai ușor să folosiți metoda excluderii. În primul rînd-unde precis nu vă vedeți în viitor, iar mai apoi să ajungeți la 2-3 variante mai optime.

2. Ce pot eu?
E bine să faceți 2 coloane, în prima scrieți-vă calitățile pozitive, abilitățile și talentele care vă pot fi utile în profesia viitoare, iar în cealaltă – ceva care te va deranja sau îți va fi mai puțin de folos.

3. Ce succese și realizări vreau să am?
Care vă este succesul și realizarea de bază pe care v-o vedeți în viitor? Doriți o carieră excepțională cu un venit foarte bun sau o familie fericită și prosperă? Răspunsul la această întrebare vă v-a seta pentru un început bun, pe drumul corect, ca să atingeți scopul dorit.

Dacă ați răspuns la aceste întrebări, apar următoarele, care sunt mai mult sau mai puțin-de ordin financiar.

4. Care e suma de bani la care pot conta?
Este o întrebare importantă, deoarece la momentul admiterii practic nici un absolvent nu se întreține de sinestătător și necesită suport financiar din partea familiei. Dacă alegerea pe care ați făcut-o corespunde cu resursele financiare de care dispuneți-atunci considerați-vă norocos.

5. În care țară sau oraș vreau să învăț?
Dacă nu aveți careva obstacole și aveți dorința și posibilitatea de a învăța departe de casă – faceți acest pas! Mulți și-ar dori să-și continue studiile peste hotare, dar nu au acestă posibilitate, iar alții din păcate, întîmpină dificultăți în continuarea studiilor, chiar și pe teritoriul țării sale.

6. Unde anume vreau să aplic?
Dacă ați urmărit toți pașii și toate întrebările anterioare-atunci întrebarea aceasta trebuie să reprezinte mai mult o sumare a celor 5 de mai sus. Urmăriți răspunsurile, adunați toate plusurile și minusurile și faceți o concluzie.

Dar să nu uitați, nimeni în afară de voi înșivă, nu poate să vă zică unde să mergeți mai departe și care destin să vi-l făuriți. La orice alegere pe care o faceți ascultați-vă inima și țineți minte că totul e în mîinile voastre, totul depinde numai de voi!

Exit mobile version