Site icon studentus.md

Practicarea unui sport creşte producţia de materie cenuşie

  Un studiu finlandez realizat pe gemeni identici arată că exerciţiile fizice nu sunt benefice numai pentru organism, ci şi pentru activitatea creierului, stimulând producţia de materie cenuşie.

  Exemplul unor gemeni identici din Finlanda scoate la iveală rolulul sportului în viaţa noastră, demonstrând că practicarea exerciţiilor fizice are efecte pozitive şi asupra creierului, notează Scien La naştere, fraţii au avut exact aceeaşi moştenire  genetică. Apoi, au crescut împreună, în acelaşi mediu şi au avut aceeaşi educaţie. După câţiva ani, viaţa lor s-a diferenţiat major: unul dintre ei a început să practice un sport, iar celălalt nu. Rezultatul? Un corp, dar mai ales un creier diferit! De obicei, este foarte dificil de evaluat şi cuantificat, pe termen lung, efectele exerciţiilor fizice. De aceea, cercetătorii de la Universitatea din Jyväskylä din Finlanda au ales să studieze gemenii monozigoţi. În cadrul acestu studiu, oamenii de ştiinţă au urmărit, timp de 20 de ani, zece perechi de gemeni de sex masculin cu vârste cuprinse între 32-36 de ani.

  Criteriile de selecţie a participanţilor vizau ca unul dintre gemeni să aibă o activtate fizică susţinuntă, în contrast cu fratele său. Analiza mai multor parametri a arătat că fraţii sedentari au avut rezultate mai slabe în ceea ce priveşte anduranţa, dar şi procente grăsime mai mari şi un risc sporit de a dezvolta diabet în comparaţie cu cei care făceau sport. Mai mult, o analiză volumetrică prin IRM (imagine de rezonanţă magnetică) a constatat că anumite zone ale creierului, striatumul şi cortexul prefrontal, zone implicate în controlul motor şi coordonare, au fost mai bogate în materie cenuşie în cazul gemenilor sportivi, fără a avea însă vreo influenţă asupra inteligenţei.

Autor: Sorina Sagaidac

 

Sursa: adevarul.ro

 

Exit mobile version