Există momente în viață în care trebuie să iei niște decizii ale căror urmări nu le poți anticipa integral. De exemplu, când ai ștampila de vot în mână și, chiar dacă ai ascultat cu atenție ce propun stânga și dreapta , habar n-ai cine va fura mai puțin. Chiar și așa, îi votezi pe unii dintre ei și decizi viitorul țării tale.
Când ești încă adolescent, ți se pune în cârcă o decizie care te va urmări toată viața: să mergi la facultate sau nu. Apoi urmează altele chiar mai dificile: ce specializare să alegi, universitate de stat sau privată, la tine în țară sau în străinătate.
Și pentru articolul de astăzi am decis să alegem Anglia. Să analizăm care sunt avantajele studierii la o universitate din Regatul Unit, și anume la Universitatea Salford, Manchester…
În Anglia, te duci la facultate doar câteva ore pe săptămână, în schimb faci multă practică.
1. CÂT COSTĂ SĂ STUDIEZI ÎN ANGLIA?
Clădirea Universității din Salford e veche, dar înăuntru arată ca o navă spațială.
Întotdeauna a existat mitul ăsta cum că e scump să studiezi în Anglia. Adevărul nu e neapărat ăsta: școlarizarea costă nouă mii de lire pe an, cazarea între trei și șase mii de lire pe an, iar restul costurilor în jur de patru mii.
Școlarizarea, care costă enorm, poate fi acoperită printr-un împrumut la statul britanic pe care îl rambursezi când ai un salariu mai mare de 20 de mii de lire pe an. Când se va întâmpla asta, dai înapoi nouă la sută din ceea ce câștigi peste plafonul stabilit de ei.
- TE DUCI LA FACULTATE DOAR CÂTEVA ORE PE SĂPTĂMÂNĂ
În fiecare semestru, se fac câte trei cursuri. Fiecare are trei ore pe săptămână. Practic, mergi trei zile pe săptămâna la universitate. Școala are 12 săptămâni pe semestru, iar ultimele două sunt facultative, pentru cei care au întrebări suplimentare și vor sesiuni unu-la-unu.
Toate cursurile sunt practice, doar foarte puține cursuri sunt teoretice. Pentru că sunt puține ore în auditoriu, studenții au o grămadă de timp pe care îl investesc ca să pună în practică noțiunile predate la orele de curs.
Mai mult, marea majoritate a studenților pot să-și ia și-un job.
- NU EXISTĂ SESIUNE
Ca peste tot, și aici există o perioadă în care se dau examene. Deosebirea e că sunt mai puține cursuri decât la facultățile din țară. Deoarece cursuri sunt doar trei, examen propriu-zis este doar la unul, la cursul teoretic de cele mai dese ori.
Pentru evaluarea celorlalte module trebuie de făcut ceva practic. Examenele se desfășoară într-o sală imensă, plină cu studenți așezați câte unul în bancă. Este imposibil să te gândești că există posibilitatea să copiezi, pentru că examinatorii stau de veghe. Oricum, dacă ești bazat pe copiat și îi fentezi pe ei, n-ai cum să păcălești camerele de supraveghere.
- UNIVERSITATEA ARE PROPRIUL EI POST DE TELEVIZIUNE
Așa se dau examenele în Anglia. Autorul, în timpul evaluării modulului de televiziune. Universitatea Salford și-a dezvoltat propria televiziune, pe care a dotat-o cu aceleași echipamente ca cele mai bune canale din țară. Emisia se face online și pe ecranul imens din piața din fața giganților media.
- TOTUL E DESPRE CE ȘTII, NU DESPRE TEORIA PE CARE O TOCEȘTI
Spre deosebire de moldoveni, englezii s-au adaptat mai repede la cerințele angajatorilor tot mai exigenți. Știți cum stă treaba peste tot: candidatul ideal are 20 de ani și experiență de cel puțin 40. Asta caută și angajatori englezi, oameni cu experiență pe care ei nu trebuie să îi învețe nimic.
Tocmai de asta, universitatea își concentrează cursurile pe lucruri cât mai practice, care să dezvolte abilitățile studenților.
Chiar dacă faci doar ce se cere obligatoriu, adică evaluările practice, tot ai idee cu ce se mănâncă specialitatea ta când termini facultatea.
- VIAȚA TA DIN AFARA FACULTĂȚII E IMPORTANTĂ PENTRU FACULTATE
Societăți, centru de credință, centru de joburi, un birou la care să te duci să întrebi orice, pub-ul și petrecerile. Toate astea sunt în aceeași clădire, în campus.
Uniunea Studenților găzduiește peste o sută de societăți. Cel mai tare lucru legat de societăți e că orice ți-ar plăcea, găsești ceva țicniți cărora le place același lucru.
Există prea multe religii în lume pentru ca Manchester să aibă câte o biserică pentru fiecare, așa că universitatea a amenajat un Centru de Credință. Nu contează în ce crezi, e o echipă care lucrează acolo și sunt mai mult psihologi, care te ajută să nu iei decizii greșite.
Centru de joburi se ocupă cu organizare de mici cursuri despre cum să îți faci CV-ul, cum sa te prezinți la interviu și care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi ca să îți găsești un job. Mai mult de atât, îți trimit câte un mail pe lună cu joburile care sunt vacante, pe care ei le-au aprobat și pentru care tu ai suficiente abilități.
ASK US e un birou unde te poți duce să întrebi orice tâmpenie îți vine în cap. Oamenii de acolo nu te pot ajuta, efectiv, cu prea multe, dar te pot îndruma spre altcineva care va găsi o soluție.
Iar Atmosphere Kitchen & Bar este centrul distracției din campus. Uniunea Studenților manageriază pub-ul și organizează evenimente și petreceri în fiecare săptămână. Ei încearcă să fie o alternativă pentru studenții care nu vor să plătească și taxiul până în centru și transformă pub-ul în club în fiecare vineri și sâmbătă seara.
Și, toate astea sunt într-o singură clădire poziționată convenabil pentru studenți, în mijlocul campusului. Chestia asta îți arată cât de mult sunt preocupate universitățile din Anglia de viața studenților, chiar și-n afara orelor de curs.
- PROFESORII SUNT CA NIȘTE COLEGI MAI EXPERIMENTAȚI
Încă din primele ore profesorii s-au prezentat. Am fost impresionat să aflu că toți au cel puțin 20 de ani de când lucrează ca specialiști pentru cele mai mari organizații media din țară. Nici unul dintre e nu e doar profesor. Au spus că nu vor să renunțe la joburile pe care le au ca să nu piardă legătura cu lumea reală și să rămână conectați cu cerințele angajatorilor.
Diferența cea mare apare la relația student-profesor. Profesorii sunt chemați pe prenume și se vorbește cu ei la fel de relaxat precum cu un coleg, numerele lor de telefon și adresele de e-mail sunt cunoscute de toți studenții. Întotdeauna sunt săritori să ajute cu orice problemă academică.
Una peste alta, de un lucru poți să fii sigur: în UK, totul e gândit în așa fel încât studenții să învețe într-un mediu cât mai confortabil, care să-i ajute să se dezvolte și să nu suplinească rândurile șomerilor după absolvire.