Invitatul de astăzi al emisiunii „Pro dialog” este Radu Mereniuc, secretarul general al Alianței Studenților din Moldova. Radu ne-a vorbit frumos și pe-nțelesul tuturor ce înseamnă cu adevărat –autonomia universitară– și cum studenții pot să se implice în Senatul Universității pentru a aduce un impact benefic asupra studiilor prestate.
Fiecare universitate din țară își are autonomia sa. Aceasta se extinde pe 4 niveluri:
- Autonomia organizațională: universitatea este liberă să-și aleagă singură structura.
- Autonomia financiară: ea singură își repartizează și-și gestionează bugetul.
- Autonomia resurselor umane: depinde de universitate cine îi vor fi salariații.
- Autonomia academică: universitatea decide care îi va fi curricula.
Problema e că fiecare universitate înțelege conceptul de –autonomie universitară– așa cum o vrea ea, fără să țină cont de anumite reglementări subscrise în lege.
Radu ne atenționează că studiile liceale diferă substanțial de cele universitare anume prin faptul că studentul poate și trebuie să contribuie la calitatea studiilor prestate, pentru că „fără studenți n-ar fi nici universități, deci studentul este clientul care își are dreptatea sa”.
Senatul Universitar este organul de conducere și de control al autonomiei universitare. Senatul, conform legii, trebuie să fie format din 25% de studenți.
Pentru analiza mai detaliată a autonomiei universitare, o delegație din 4 experți din partea organizației Uniunii Studenților Europeni (una dintre cele mai mari organizații studențești din Europa) va vizita în curând Republica Moldova. Sâmbăta, 19 august, va avea loc o Conferință ce vizează autonomia universitară și unde vor participa diverse organizații studențești din mai multe regiuni ale Moldovei.
Spre final, Radu ne îndeamnă să participăm activ în viața studențească care: „deși durează de la 3 până la 5 ani, are un impact major asupra întregii vieți. Studențimea este tinerețea voastră, timpul în care căpătați noi cunoștințe nu doar de specialitate, dar din alte domenii, care v-ar ajuta să vă încadrați mai bine în societate, cu o primă experiență profesională”.
Pentru mai multe detalii asupra activitățile Alianței Studențești din Moldova, click aici.
Ca să afli cum poți să fii un student activ, ascultă astăzi, 17 august, emisiunea „Pro dialog” pe frecvența 99.0 FM, sau online pe radio.studentus.md.