O lecție gratuită de Ziua Internațională Yoga în cadrul Universității de Stat de Educație Fizică și Sport a fost organizată cu sprijinul Ambasadei Indiene din Republica Moldova cu sediul la București. Toți yoghinii experimentați sau începători au fost invitați pe 25 iunie să se alăture celei mai mari comunități de yoga din Moldova. Tradiția acestei sărbători a împlinit trei ani, găzduind mai mult de 100 de persoane la eveniment.
„Suntem martorii a celei de a treia ediții a serbării. Avem comunitatea practicanților yoga Antara care-și are scopul să lărgească ideea de yoga printre cetățenii acestei țări. Comunitatea dată organizează diverse proiecte precum Yoga Marathon, Yoga Festival, seminare și lecții gratuite, inclusiv Ziua Internațională Yoga de astăzi”, a explicat Petru Pogrebnyak, unul dintre organizatorii proiectului.
Participanţii au avut parte de o lecție introductivă de Hatha yoga (stil tradițional) care include asane și poziții, exerciții de respirație (pranayama) și de meditație cu instructori experimentați, spectacole yoga, program muzical, concursuri și premii. În timpul orei de practică, o serie de antrenori din mai multe centre sportive au oferit lecții gratuite de yoga a câte 15 minute.
„Dacă ai început să te ocupi cu yoga, șansele că vei continua să te ocupi cu ea toată viața sunt maxime. Yoga este drumul care-ți permite întotdeauna să crești și să evoluezi. Yoga este un drum care durează o viață întreagă”, a spus unul dintre instructori la începutul lecției.
Ulterior, antrenorii au oferit câteva sfaturi despre cum putem încadra meditația în viața cotidiană pentru a ne îmbunătăți puterea de concentrare și să atingem adevărata cucerire de sine. A urmat poza savasana în care corpul se lungește complet pe covoraș, cu mușchii relaxați, timp în care are loc recuperarea după exercițiile premergătoare și astfel ești cu un pas mai aproape de ținta cunoașterii de sine.
Nu a lipsit nici muzică neaoșă indiană sub forma unui concert live a shastrei mantrei, un obicei vechi hindus destinat meditației.
La eveniment au participat oameni de toată vârstele, cu diferite niveluri de practică, iar exercițiile puteau fi executate în limita capacităților tuturor participanților.
„Mă ocup cu yoga timp de un an și jumătate, dar anume de acroyoga – un an. După chiar prima oră de practică am înțeles că yoga este pentru mine, că voi dedica timp ca să evoluez în procesul care îmi place foarte mult. Nu mănânc carne, lactate sau ouă, doar fructe, legume și nuci. Yoga mi-a schimbat viața și continuă să mi-o schimbe”, ne spune Andrei Skubski. (băiatul cu tricoul negru din poză)
Alte două participante, prietene, care au început să exerseze yoga împreună de mai bine de un an, ne-au atras atenția prin practicarea yogăi în cuplu. „Merg la ora de yoga o dată pe săptămână, restul – singură, acasă. În timpul liber fac exerciții de yoga timp de 30 de minute. Sfatul meu pentru începători este să practice yoga în fiecare zi, dar câte un pic”, au recomandat Călina Dodon și Nina Macari.
Yoga reprezintă o cale esențială de autocunoaștere, una dintre cele șase școli fundamentale ale hinduismului. Pentru a intra în comunitatea yoghinilor din Chișinău, dar și pentru a fi la curent cu toate noutățile şi oportunitățile din acest domeniu, poţi accesa pagina de Facebook specializată.
Stagiar Cristina URSU.