În zilele de week-end, piața de la Gara Feroviară își extinde mărfurile până pe străzile lăturalnice, găzduind pentru ceva vreme, sute de oameni ai țării. Piața înconjoară monumentul în Memoria Victimelor Deportărilor, păstrând în esența ei, izul comunist al vremilor de demult. Canicula de sâmbătă, dacă i-a oprit pe vizitatori, piața fiind relativ goală, vânzătorii totuși au expus pe plapume o suită de articole și obiecte rar întâlnite prin alte cartiere ale orașului.
În timp ce soarele dogorea intens cerul, strada era complet plină cu mărfurile vânzătorilor. Ei se tot căinau din cauza căldurii și a „vânzării slabe”, cu sticla de apă alături, în timp ce-și făceau cinste unul altuia cu o înghețată.
Piața poate deveni locul ideal pentru copii. Aici găsești tot soiul de jucării, păpuși cu fir pentru ventriloci și teatre de păpuși, instrumente muzicale miniaturale, Mașa de la animația «Маша и Медведь», costume de carnaval, accesorii, bijuterii și scafandri pentru scufundări. Mai pe scurt, copii nu vor fi deloc plictisiți la piață, ba ea va fi o bună storcătoare de sucul energiei cu care micii sunt umpluți suficient.
Dacă ai chef să resimți un paradox, du-te la piață și încearcă să vezi cum e. Dacă ai nevoie de un ferestrău și-un maiou pe care să-l îmbraci, știi ce loc să vizitezi. Niște lămpi tocmai de pe vremea lui Mozart, genți vintage pentru îmbrăcămintea cu gust, epoleți pentru uniformele de ofițer din care țară vrei, niște tricouri bărbătești + 6 furculițe într-un unic complect, obiecte din ceramică la un preț minim (găinușa din poză costă 25 de lei), rochii de mireasă pentru viitoarele soții, cărți de toate soiurile (mai multe în rusă decât în română), un mega-evantai adus din India ca obiect decorativ (sau destinat unui uriaș), adidași cu toc (!) și niște chestii chiar bune la un preț extra convenabil (îndeosebi pentru studenți).
La piața Gara Feroviară e cel mai convenabil să te duci dimineața. Poți sacrifica cele câteva ore de somn sâmbăta sau duminica, dar să te faci cu niște chestii care pun pariu că-ți lipsesc sau la care visezi de ceva timp.
Te pornești de-acasă la ora 8, iei troleibuzul 8 sau autobuzul 22 și ești pe loc în șase minute de la Grădina Publică Ștefan cel Mare (desigur, dacă nu ești în centru, poți ajunge la bd. Iuri Gagarin cu următoarele transporturi: troleibuzele 1, 4, 5, 17 și 20).
Spre final, piața Second Hand te va găzdui cu respect în timpul pelerinajului tău, desigur, dacă o faci la fel. Lucrurile cu atâția ani în spate, cu atâtea istorii și emoții în ele, merită toată admirația. Mai ales pentru unicitatea și rezistența lor în timp. Fiind acolo, m-am ales cu 2 rochii, o fustă și o pereche de pantaloni scurți. Toate inedite și unice.
Dar tu ce ți-ai cumpărat de-acolo?