Nu contează – stai în primul rînd sau te relaxezi undeva prin fundul sălii, în unele cinematografe poți să vii nu pentru a privi un film, ci pentru a privi cinematograful însuși. Care sînt ele?
1) Pathé Tuschinski (Amsterdam, Olanda)
Căptuşit în covor roşu, candelabrele aurii şi un amestec bogat de motive Art Deco îl fac să pară un loc rezervat doar vedetelor Hollywood. Nu te grăbi să refuzi să întri! Acest cinematograf a fost deschis publicului în 1921 și este unul dintre cele mai îndrăgite şi mai accesibile din Amsterdam.
2) Cineteca (Madrid, Spania)
„Cineteca” se poate mîndri de faptul că este singurul cinematograf din Spania dedicat 100% proiecţiilor documentare, cu o arhivă ce permite oaspeţilor să vizioneze gratuit peste 7000 de filme documentare. Arma ei secretă constă în Sala Azcona, unde pe lângă ecranul futurist sînt pereții – luminate, concepuţi din ţevi vechi de irigare și tuburi din oțel.
3) Cinémathèque Française (Paris, Franța)
În orice capitală a lumii dacă te-ai duce, e foarte posibil să descoperi o arhivă de filme și un institut al cinematografiei. Dar niciunul nu se compară cu cel din Paris. În interiorul clădirii vei gasi trei săli pentru proiecții cinematografice, o bibliotecă, o librărie, cafenea mare la subsol și chiar și un muzeu. Pentru filme mai puțin solicitante psihicului, muzeul îți pune la dispoziție să privești filme memorabile.
4) Andorra (Helsinki, Finlanda)
O vizită la neobișnuitul cinematograf te va face să te simți ca și cum ai pătrunde chiar pe un platou de filmare. La primul nivel te va întâmpina ”Corona”, o sală de biliard pe stil new-yorkez unde se servesc băuturi, iar alături, ”Kafe Mockba” – un bar de modă veche de tip URSS cu atmosfera întreținută de un gramofon ce rulează într-un colț al camerei melodii vechi din epoca sovietică. Etajul inferior al Andorrei este locul unde lucrurile devin și mai… cinematice. Sala, care poartă numele de ”Dubrovnik”, a fost transformată dintr-un subsol teribil și murdar, într-un spațiu plăcut, dotat cu fotolii din piele, un bar micuț dar bine aprovizonat și o scenă pentru proiecții de filme, festivaluri, concerte sau pentru evenimente private.
5) Kino InTimes (Berlin, Germania)
„Kino InTimes” pare un pic cam extravagant și vintage: dispune de o mică sală de cinema, o cafenea și o sobă veche pe bază de cărbune pentru încălzirea pe timpul iernii. În interior se proiectează ultimele noutăți europene indi din domeniu, iar exteriorul este dedicat unei altfel de arte. În Berlin graffiti este foarte apreciat, însă este greu să găsești un loc unde să fie mai bine promovat și mai încurajat decât la Kino InTime: aici peretele reprezintă o artă în continuă evoluție, oferind artiștilor amatori de pe stradă posibilitatea de a-și marca propriul graffiti și de a se face remarcați.
6) Hot Tub Cinema (Londra, Marea Britania)
Trăim timpuri noi – iar distracțiile se schimbă odată cu acestea. Spre exemplu, dacă aveți drum prin Londra, atunci vă este recomandat să vizitați Hot Tub Cinema – locul unde vezi filme și te relaxezi în jacuzzi, faci baie în același timp. Nu doar că arată foarte bine, dar pare și extrem de distractiv, mai ales dacă ești în compania prietenilor.
7) ArcLight Cinema (Los Angeles, SUA)
Este unul dintre cele mai cunoscute cinematografe din Los Angeles, care găzduiește des și premiere mondiale pentru diverse filme. Cinematograful este construit pe principiul unui multiplex: are 14 ecrane și meniul obișnuit alcătuit din popcorn, nachos, baghete, somon, târțe cu pui etc. Cinematograful este recunoscut la nivel mondial și pentru domul măreț, în care rulează filme. O altă surpriză ar fi publicul select: dacă aveți ocazia să mergeți acolo, a-ți putea găsi în locurile de lîngă voi chiar marile vedete de la Hollywood.
8) 4DX (Seul, Coreea de Sud)
Acesta este primul cinematograf 4D din lume, unde experiența vizionării unui film 3D capătă un nou sens și o nouă dimensiune. Aici în timpul filmului, puteți simți adierea vântului, scaunele se mișcă și puteți simți ploaia.