Mâncarea este principala sursă de energie pentru corp, de aceea este foarte importantă alegerea acelor alimente care să satisfacă nevoile esenţiale ale organismului.
Pentru zilele în care simţi că nu te-ai odihnit corespunzător, rezolvarea o reprezintă alimentele care asigură o creştere rapidă a nivelului de energie. Deşi multe persoane încearcă să îi excludă din alimentaţie, carbohidraţii reprezintă principalul macro-nutrient care oferă energie corpului, alături de grăsimi şi de proteine. Iată câteva alimente care ne ajută să avem un tonus excelent:
Ouăle reprezintă cea mai pură formă de proteină, ajutând astfel la consolidarea şi menţinerea muşchilor. Acest lucru are ca efect îmbunătăţirea funcţionării metabolismului şi creşterea eficienţei în timpul exerciţiilor fizice. Bogate în vitamina B şi D, ouăle reprezintă masa ideală pentru micul dejun, garantându-ţi un nivel crescut de energie pentru întreaga zi.
Boabele de soia sunt un alt aliment bogat în vitamina D, B, cupru şi fosfor. Vitamina B este necesară pentru transformarea carbohidraţilor în glucoză, element care alimentează corpul cu energie. De asemenea, această vitamină are un rol important în transportarea oxigenului în corp, o altă modalitate de a combate oboseala.
Cerealele integrale au un conţinut ridicat de fibre, care permit o eliberare lentă a glucozei în corp. Astfel, îţi garantează o rezervă de energie constantă pe parcursul întregii zile. Alimentele procesate oferă o creştere bruscă a energiei, urmată de o scădere la fel de bruscă, ceea ce duce la creşterea nivelului de insulină şi acumularea grăsimilor. Carbohidraţii complecşi găsiţi în cerealele integrale reprezintă o alternativă mult mai sănătoasă, întrucât protejează metabolismul şi reglează producţia de insulină.
Nucile pot oferi corpului tău o cantitate echilibrată de grăsimi sănătoase, proteine şi fibre. Graţie conţinutului ridicat de proteine, ele reprezintă o modalitate foarte bună de a potoli foamea şi de a reduce oboseala după o zi la serviciu sau după un antrenament fizic obositor. Consumul de nuci ajută la creşterea nivelului de energie al corpului prin accelerarea recuperării celulelor.
Quinoa este un tip de orez foarte bogat în proteine, perfect în orice dietă. El ajută la echilibrarea nivelului de energie datorită numărului mare de minerale şi de carbohidraţi pe care îi conţine. De asemenea, ajută funcţionarea sistemului cardiovascular şi a tractului digestiv.
Seminţele de dovleac oferă un conţinut nutriţional similar cu cel oferit de quinoa, iar o cantitate mică este suficientă pentru a beneficia de un nivel ridicat de energie. Mulţi atleţi includ seminţele de dovleac în shake-urile lor de după antrenamente pentru a stimula recuperarea celulelor şi un nivel de energie echilibrat.
Fructele goji sunt consumate în China de mii de ani, iar efectele lor asupra nivelului de energie sunt binecunoscute. Ele stimulează circulaţia sângelui, activitatea creierului, a celulelor şi a ţesuturilor musculare, ajutând la reducerea stresului şi la oxigenarea corpului şi, implicit, la un nivel de energie mai ridicat.
Laptele cu ciocolată nu face parte din categoria alimentelor de tip junk, aşa cum probabil s-ar crede. Laptele cu ciocolată are un conţinut de apă în proporţie de 80% şi asigură coprului o doză echilibrată de electroliţi. Aceştia sunt minerale care reglează cantitatea de apă din corp, nivelul de aciditate al sângelui şi asigură buna funcţionare a muşchilor.
Guarana este extrasă din seminţele unui arbust din Brazilia şi acţionează ca stimulent în multe băuturi şi suplimente energizante. Fructul de guarana conţine de două ori mai multă cafeină decât boaba de cafea. Aceasta sporeşte energia şi luptă împotriva oboselii, ajutând de asemenea şi sistemul nervos central.
Bananele au doar 100 de calorii, dar au multe beneficii nutriţionale. Ele conţin fibre, potasiu şi magneziu, care reglează buna funcţionare a creierului şi te ajută să rămâi concentrat. De asemenea, menţin sângele oxigenat şi ajută digestia.
Sursa: adevarul.ro