Microplantele, cunoscute și sub denumirea de microgreens sunt legume și ierburi cultivate din semințe și recoltate la etapa de răsaduri, atunci când au doar frunzele de semințe și înainte de a se dezvolta adevaratele lor frunze.
Ce trebuie să știm despre microplante și care sunt beneficiile consumului acestora, aflăm de pe platforma microgreens.ro.
- Au mult mai mulți nutrienți decât părțile comestibile ale plantelor mature, de la 5 la 40 de ori.
- Au aromă și gust mult mai intens decât plantele mature.
- Speciile cultivate de noi fac parte din categoria legumelor, ierburilor aromatice sau sunt alte plante comestibile folosite fie pentru proprietățile lor benefice (de exemplu iarba de grâu sau lucerna), fie pentru decor (trifolio sau diverse flori comestibile).
- Nu sunt germeni! Microplantele sunt crescute în sol și plantele se dezvoltă normal, în aer și la lumină, cu risc de contaminare zero.
Avantajele consumului de Microgreens
- O alimentație corectă, cu un conținut ridicat de substanțe benefice, documentate științific.
- Gusturi excelente și variate, arome puternice obținute în mod natural.
- Capacitatea de a corecta deficiențe de nutriție și de a obține pe cale naturală substanțele necesare organismului (vitamine, minerale etc.)
- Adjuvant natural în lupta cu diverse boli, unele grave sau cronice. Există specii cu impact puternic în maladii precum diabetul sau cancerul, cu efecte documentate medical.
- Aproape toate speciile de microplante ajută la menținerea unei stări bune de sănătate. De exemplu, speciile de microplante bogate în cupru (floarea soarelui, fasole mung) favorizează păstratrea unui ten sănătos.
Adriana Zaharia, Școala de Jurnalism STUDENTUS