Veşti bune pentru orice consumator de chili: dacă mănânci des alimente picante, ai toate şansele să trăieşti mai mult.
Totuşi, înainte să îţi torni sos Tabasco peste nachos, ar fi bine să ştii că nu orice aliment iute se pune la socoteală. De asemenea, deocamdată nu e clar care anume este factorul care are acest efect. Oamenii caută de mult timp secretul longevităţii, şi par să îl găsească în multe locuri, sub forme diferite.
Aproape jumătate de milion de adulţi din 10 regiuni diferite ale Chinei au fost monitorizaţi aproape şapte ani. La începutul studiului, care a început să fie desfăşurat în 2004, participanţii au răspuns unui chestionar legat de obiceiurile de consum a mâncării picante. Datele colectate au implicat şi alţi factori şi caracteristici, printre care educaţia, consumul de alcool, activitatea fizică, consumul de carne roşie şi nu numai,anunţă playtech.ro. Cei care aveau cazuri de cancer, boli de inimă şi infarct în familie au fost excluşi, dar în timpul investigaţiilor au murit mai mult de 20.000 de participanţi.
Cercetătorii au descoperit că cei care consumau alimente picante o dată sau de două ori pe săptămână au prezentat un risc cu 10% mai mic, iar cei care aveau acest obicei zilnic au arătat riscuri cu 14% mai mici. Au fost observate aceleaşi trenduri în cazul ambelor sexe, dar dovezile au fost mai clare în cazul celor care evită alcoolul.
Totuşi, studiul a fost destul de limitat, rezumându-se la populaţia Chinei. Aşadar, deşi au fost identificate numeroase efecte benefice asupra sănătăţii în cazul multor condimente, nu putem garanta că reprezintă secretul unei vieţi lungi şi sănătoase. Asocierea este cât se poate de plauzibilă, dar nu confirmată oficial.
sursa: jurnal.md