Muesli definește produse diferit condiționate, dar care au la bază aceleași componente. Deși muesli este astăzi la modă, nu avem de-a face cu un produs nou, ci cu unul folosit de cel puțin un secol în Elveția. Baza oricărui muesli este reprezentată de fulgii de cereale. Inițial, majoritarii erau fulgii de ovăz, dar mai târziu s-au adăugat și fulgi aparținând altor cereale: orz, secară, grâu, porumb.
La muesliul gata prepărat, pe care îl găsim în magazine, se introduce de regulă zahăr, sirop de fructoză,miere, pudră de lapte, ciocolată, diferite grăsimi care contribuie la ameliorarea organoleptică a muesliului tradițional, dar care aduc inutile calorii și dezechilibrează nutrițional produsul.
Cum se obține Muesli?
Specificul fulgilor din muesli este modalitatea de obținere. În loc să se folosească metode complicate și dăunătoare valorii nutritive, fulgii pentru muesli se obțin din bobul integral de cereală (se elimină doar stratul dur, fibros, exterior), care este presat mecanic pentru a fi adus la forma cunoscută, după care este rapid opărit sau prăjit. În acest fel, bobul de cereală păstrează intacte vitaminele din complexul B, tocoferolul, fibrele, inclusiv beta-glucanii din orz si ovăz, grăsimile din germene, deci nutrienți căutați de omul modern pentru efectele diverse, dar întotdeauna pozitive asupra organismului.
Cereale pentru micul dejun? Muesli!
Muesli în formele cele mai simple, fără adaos de îndulcitori sau grăsimi, fără ca cerealele să fi fost prelucrate prea mult înainte de a fi amestecate în muesli, reprezintă cel mai sănătos mic dejun. De ce?! Pentru că tipul respectiv de muesli ne aduce cele mai mari beneficii, reprezentate îndeosebi de fibre, dar și de vitamine, minerale, amidon, antioxidanți; pentru că are un indice glicemic redus care nu ne solicită în mod exagerat diferite circuite metabolice și pentru că nu are un nivel caloric exagerat.
Sigur, mulți ar putea contrazice, văzând cele 300-400 de kilocalorii înscrise pe etichetă… dar fulgii de cereale se umflă în lapte, absorb umiditatea acestuia și încărcătura calorică devine, în fapt, cu mult mai mică. De pe urma muesliului putem beneficia și dacă suferim de probleme minore de sănătate (tulburări de tranzit, constipație), și dacă problemele pe care vrem să le prevenim sau combatem sunt mai importante (afecțiuni cardiovasculare, cancere de tub digestiv, diabet zaharat).
Intr-o epocă în care alimentele sunt prea mult prelucrate și au mult prea multe elemente adăugate în procesul de fabricație, muesli rămâne o soluție bună pentru cei care doresc să se hranească sănătos și natural.